"Svako dete srećnog lica čuva jedna porodica"! - iKragujevac


Vesti

Pod sloganom “Svako dete srećnog lica čuva jedna porodica“, grad Kragujevac obeležiće Svetski dan porodice 15. maj.

Grad Kragujevac tradicionalno podržava aktivnosti povodom Međunarodnog dana porodice, a kod nas se može reći da je to nedelja podrške porodici, nedelja afiramcije pravih porodičnih vrednosti, afiramacije ravnopravnosti polova, afirmacije ljubavi, razumevanja i poštovanja među bračnim partnerima, rekla je na konferenciji za novinare dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijlana pitanja. Mnogobrojnim zajedničkim aktivnostima sa decom i roditeljima tokom ove nedelje želimo da pokažemo solidarnost, ljubav i podršku, a naročito u teškim vremenima kada porodica predstavlja poslednju branu koja otvara vrata stabilnosti, razumevanja i poštovanja, a to su vrednosti koje treba negovati na lokalnom i na državnom nivou, ističe Gordana Damnjanović.

Obeležavanje Međunarodnog dana porodice u Kragujevcu, pre pet godina iniciralo je Savetovalište za brak i porodicu Centra za socijlani rad “Solidarnost“ koje je i ove godine u partnerstvu sa organizacijama i ustanovama zdravstvene, socijalne i dečije zaštite, predškolskim ustanovama, nevladinim organizacijama i udruženjima na nivou grada, nosilac svih aktivnosti.

Obeležavanje nedelje i Svetskog dana porodice postalo je tradicinolano, a iz godine u godinu sve je više organizacija koje se uključuju u aktivnosti. Cilj nam je da širu i stručnu javnost podsetimo na ulogu porodice, da je ona stub našeg društva i da je važno da na nju mislimo tokom cele godine, a ne samo u ovom periodu, kaže Gordana Petronijević, rukovodilac Savetovališta za brak i porodicu.

Prve aktivnosti su počele u aprilu mesecu literatrnim i likovnim konkursom na temu porodice, u kome su učestvovala deca iz predškolskih ustanova “Nada Naumović“ i “Đurđevdan“ i đaci kragujevačkih osnovnih škola. Deca su u svojim radovima dala jasne poruke, da je sreća u porodici i da porodica nema altrnativu, a to nam je i cilj, kazala je Gordana Petronijević.

Na osnovu istraživanja, navela je Petronijević, po kome roditelji sa decom provedu najviše sat vremena dnevno, a da u toku godine razmene oko 7 000 sms poruka, i da deca koja provode više vremena uz televizor gube bliskost i nemaju dobar odnos sa roditeljima, cilj nam je da promovišemo stare prave vrednosti, zajedničko okupljanje, druženje i aktivnosti tako da će glavna nagrada za 15 naboljih radova biti porodični izlet u seosko domaćinstvo “Rujevica“ nadomak Kragujevca. Izlet za nagrađenu decu i njihove porodice organizuje Gradska turistička organizacija Kragujevac, a sa njima će poći i animatori agencije “Supermama“. Svečana dodela nagrada predviđena je za 12. maj u Svečanom salonu, a posle svečanosti na platou ispred zgrade Gradske uprave, mališani vrtića “Poletarac“ PU “Nada Naumović“ izvešće predstavu “Vašar u Topoli“ i pokretnu igru “Igre nekad“. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu