Danas je Dan drona - iKragujevac


Vesti

Međunarodni Dan dronova obeležava se danas u preko 150 zemalja, a u raznim aktivnostima na obeležavanju ovog najbrže rastućeg segmenta avijacije učestvovaće skoro 40.000 ljudi.

Kako je danas saopštilo srpsko udruženje koje okuplja pilote i vlasnike dronova “Nacionalni klaster bespilotnih letelica”, stotine udruženja, timova i pojedinaca organizovaće događaje, druženja i edukovati sve one koji žele da saznaju nešto više o ovoj aktivnosti koja postaje sve pristupačnija.

Oni navode da u Srbiji trenutno postoji oko 3.000 dronova i da ove bespilotne letelice služe kako za razonodu tako i za ozbiljne privredne i bezbednosne primene.

Dronovi se koriste u filmskoj i TV industriji, oni nadziru teško pristupačne teritorije i ostaju u vazduhu mnogo duže nego što bi to bile u stanju letelice sa ljudskom posadom, kažu iz Klastera bespilotnih letelica.

Oni podsećaju da je Srbija regulisala bezbednu upotrebu dronova, i da je Direktorat civilnog vazduhoplovstva uveo obavezu da ih vlasnici na jednostavan način registruju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu