OPREZ: Internet zelenaši ne zaobilaze ni Kragujevac (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Iako se niko sem banaka ne sme baviti pozajmljivanjem novca, na internetu i oglasima nude se brze pozajmice i takvi oglasi nisu retki ni u Kragujevcu.

"Brze keš-pozajmice", "Ne ispunjavate uslove za kredit, dođite kod nas", "Tu smo za vaše finansijske probleme", poruke su letaka koje građani nalaze u svojim poštanskim sandučićima, a ovakvih reklama ima i na internetu i banerima.

Niko sem banaka ne sme se baviti pozajmljivanjem novca, pa ipak, firme koje "kreditiraju" pojedince nisu retke u Srbiji. Njihova zarada nije mala iznosi između 10 do 20 odsto. Tako za godinu dana kredit može da naraste i do 240 odsto, kolika je godišnja kamata.

Moderni "zelenaši" nisu kao bankari koji detaljno proveravaju svoje klijente. Najvažniji dokument za ove zajmodavce je ugovor o stalnom zaposlenju što je garant da će klijent vratiti dug rekli su u jednoj takvoj firmi koja se preporučuje kao spas za one koji su zapali u finansijske probleme.

U nekim "agencijama" kamata od svega 1,5 odsto zvuči i više nego priimamljivo. Međutim, zamka se krije u proviziji koja iznosi čak 18 odsto od iznosa pozajmljenog novca. Građanin, tako, plaća mesečnu "naknadu" za uzete pare od 19,5 odsto. Tako, ukoliko neko pozajmi 1.000 evra, mesečna kamata će mu uzeti do 200 evra, a svakog sledećeg meseca dugovanja, dug se povećava za kamatu i proviziju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu