KG: Utvrđen predlog kandidata za Đurđevdansku nagradu - iKragujevac


Vesti

Gradsko veće utvrdilo je predloge odluka o dodeli Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade za 2015.godinu i uputilo Skupštini grada na razmatranje i usvajanje.

U oblasti umetnosti najbolji predlog je Vladimir Jagličić za knjigu prevoda ”Antologija ruske poezije XX veka (”Srebrni vek”, knjiga I i II) a u oblasti novinarstva Jelena Vuković za serijal emisija „Razmotavanje“ emitovanih na RTV Kragujevac u 2015. godini i kratki film ”Od ratne do kreativne industrije”. Janko Šušterčič preložen je za nagradu u oblasti obrazovanja zbog nagrada i priznanja osvojenih na takmičenjima učenika srednjih i osnovnih škola u zemlji i inostranstvu u 2015. godini.

U oblasti sporta predložena je Jelena Milovanović za osvojenu zlatnu medalju sa košarkaškom reprezentacijom Srbije na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj u 2015. godini. U oblasti humanitarnog karaktera za nagradu je predloženo Udruženje za pomoć osobama sa autizmom, zbog unapređenja položaja i kvaliteta života osoba sa autizmom i njihovih porodica kroz realizaciju projekata ”Družimo se vikendom”, ”Asistent u porodici” i ”Servis podrške za osobe sa autizmom” i drugim aktivnostima u 2015. godini.

Gradsko veće utvrdilo je i predlog odluke o posthumnoj dodeli zvanja Zaslužni građanin grada Kragujevca – Borisu Aranđeloviću, muzičaru iz Kragujevca.

Aranđelović je, kaže se pored ostalog u obrazloženju, ostavio iza sebe nesvakidašnju stvaralačku prepoznatljivost kojom je od grupe ”Smak” načinio ono što ona i danas predstavlja u muzičkom svetu prostora čitave bivše Jugoslavije. Svojim višedecenijskim radom zaslužan je za afirmaciju svog grada i njegovo uzdizanje na kulturnoj mapi Srbije, pa i sveta, a grupi „Smak“ obezbedio je status legendarne. Smrt Borisa Aranđelovića nas je preduhitrila da u njegove ruke predamo visoko zvanje Zaslužnog građanina grada Kragujevca.

Gradsko veće utvrdilo je predloge zaključaka o prihvatanju Godišnjih izveštaja o radu i poslovanju svih ustanova kulture za 2015. godinu i uputilo odbornicima Skupštine grada na razmatranje i odlučivanje.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu