Kragujevac postaje grad bez MLADOSTI! - iKragujevac


Vesti

Žašto Kragujevac postaje grad bez mladosti? Postoje brojne razlozi, činjenice..

U poslednjih deset godina grad Kragujevac,napustilo je više od 4000 mladih.Većina njih napušta grad  radi daljeg obrazovanja.Iako Kragujevac u svom sastavu ima 12 fakulteta,od čega šest  u samom gradu,  gde je i sedište Univerziteta,a ostalih šest fakulteta su u Čačku, Kraljevu, Jagodini,Užicu, i Vrnjačkoj banji , mladi se uglavnom odlučuju za upis na fakultetima Univerziteta u Beogradu.

Žbog čega?

Zato što nam se stalno nameće da je Beograd centar svih dešavanja. Često se govori da u   "provinciji" ostaje onaj koji mora, najvećem broju studenata ne pada na pamet da se posle završetka školovanja  vrati u zavičaj, Iz njih svi beže, u njih se niko ne vraća.

Ta nadmenost velikog grada,  Beograda, naspram nametnute inferiornosti provincije, samo je jedna strana ogromnog jaza koji se stvara decenijama neravnomernim razvojem i favorizovanjem gradskih aglomerata u odnosu na manja naselja i sela. Veliki centri, akumulirajući političku, kulturnu i ekonomsku moć u centralizovanoj državi kakva je Srbija, uzurpirali su pravo na kvalitetniji život usisavajući iz unutrašnjosti sve što je kvalitetno - naročito ljudske resurse i novac.

Srbija, dakle, grca u raljama metropolizacije ,gde se Beograd, vidi kao jedino mesto za eventualni uspeh, karijeru ili pak život uopšte.

 

 

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu