Romska deca u Kragujevcu imaju podjednaka prava - iKragujevac


Vesti

Na nivou cele Srbije, pa i u Kragujevcu, u toku je program ,,Podrška socijalnoj inkluziji najugroženijih grupa, uključujući Rome, kroz raznovrsniju ponudu socijalnih usluga na nivou lokalne zajednice". 

Ovaj projekat finansira delegacija EU u Srbiji, u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, uz tehničku podršku EPTISA Regional Office for SEE, a isti će biti realizovan u narednih 20 meseci. Partneri u organizaciji projekta jesu i Ministarstvo prosvete, Filološki fakultet Beogradskog univerziteta i Nacionalni savet romske nacionalne manjine. Ovim projektom predviđeno je, pored edukacije i sticanja sertifikata za nastavnike, i poboljšanje i razvoj obrazovnih programa za izgradnju kapaciteta dece i mladih zainteresovanih za oblast očuvanja i realizovanja nastave romskog jezika sa elemntima nacionalne kulture. Uvođenje  romskog jezika sa elementima nacionalne kulture kao izbornog predmetabiće realizovano u školama u kojima se nastava sprovodi na srpskom jeziku ili jeziku druge nacionalne manjine u Srbiji, dok će polaznici izbornog predmeta biti učenici romske nacionalnosti i svi drugi zainteresovani učenici. Planirani su i seminari za mlade Rome i Romkinje koji žele da se angažuju kao nastavnici izbornog predmeta.

Prioritet u ovom projektu imaće kandidati iz Bujanovca, Beograda, Bele Palanke, Surdulice, Prokuplja, Žitorađe, Vladičinog Hana, Vlasotinca, Doljevca, Kostolca, Kraljeva, Leskovca, Lebana, Niša i Pirota, kao i kandidati iz svih gradova u kojima već postoje ili će se tek stvoriti uslovi da se realizuje nastava za predmet Romski jezik sa elementima nacionalne kulture.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu