OPREZ: U Kragujevcu potvrđen virus H1N1 - iKragujevac


Vesti

U Leskovcu i Kragujevcu potvrđen virus H1N1, lekari preporučuju oprez i vakcinaciju. Čačanin (41) preminuo prošle nedelje u Kragujevcu, u teškom stanju Jagodinac.

VIRUS svinjskog gripa potvrđen je u Leskovcu i Kragujevcu kod trojice pacijenata, a respiratorne infekcije, kao i "obični" grip, zabeleženi su i u drugim gradovima Srbije. Lekari kažu da je sve pod kontrolom, ali se preventivno zabranjuje ili ograničava ulaz u pojedine bolnice.

Virus gripa A H1N1 u poslednjih desetak dana potvrđen je kod dve osobe u Kliničkom centru u Kragujevcu. Pacijent iz Čačka, star 41 godinu, preminuo je prošle nedelje na Infektivnoj klinici ovdašnjeg KC.

- Pacijent iz Jagodine priključen je na aparate za veštačko disanje, nalazi se na odeljenju intenzivne nege - rekla je Vanja Đorđević, portparol Kliničkog centra.

Posete pacijentima koji su na lečenju u ovdašnjem Kliničkom centru nisu zabranjene, osim što je "na snazi" preporuka da se rodbina i drugi koji dolaze u posetu bolesnicima što kraće zadržavaju.

SAVET: ODMAH KOD LEKARA

Stručnjaci savetuju da se svaka osoba koja duže od tri dana ima temperaturu odmah javi svom lekaru i da ne koristi antibiotike na svoju ruku jer oni ne deluju na virus gripa.

- Preporučujemo jačanje imuniteta vitaminskom ishranom, pranje ruku, što više tečnosti i vitamina C, a prilikom kašljanja i kijanja obavezno koristiti maramicu - savetuje dr Krasić.

Stariji od 65 godina, oboleli od šećerne bolesti, srčani, plućni bolesnici i astmatičari kao i osobe sa slabim imunitetom se i dalje pozivaju da se vakcinišu, jer sezona virusa tek počinje.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu