VOZAČI, OVO MORATE ZNATI: Nova pravila koja stupaju na snagu od danas! - iKragujevac


Vesti

Sa poslednjim izmenama Zakona o prekršajima, koje stupaju na snagu od danas, veći broj prekršaja biće obuhvaćen nalogom, a vozači će moći da sklope sporazum o priznanju prekršaja čak i kada im je zaprećena privremena zabrana upravljanja vozilom, što praktično znači da će lakše moći da se vrate za volan. 

 

Dizanje limita je izuzetno važno jer, po propisima, prekršajni nalog može da se izdaje samo za one prekršaje za koje je predviđena fiksna, a ne klizna novčana kazna. To je do sada često bio ograničavajući faktor. Sada se očekuje da budu izmenjeni i zakoni koji regulišu različite vrste prekršaja (od saobraćajnih do poreskih i carinskih), da bi klizne novčane kazne za manje prekršaje bile zamenjene fiksnim. 

Takođe, od prve informacije da je u registru oko 20 miliona evra duga, za dve nedelje građani su izmirili 13 odsto. Poboljšana naplata prekršajnih kazni ima dalekosežnije posledice. Kada građani i firme shvate da će morati da plate kaznu i odgovaraju za prekršaj koji su počinili, neće sebe dovoditi da krše zakon. Novi ZOP uvodi disciplinu i utiče na smanjenje prekršajnih postupaka: manje prekoračenja brzine, manje vožnji u pijanom stanju, manje prolazaka kroz crveno svetlo. Jednom rečju, manje udesa i manje izgubljenih života - kažu u Ministarstvu pravde.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu