Osobe sa invaliditetom koje nisu u mogućnosti da se potpišu, moći će da koriste pečat - iKragujevac


Vesti

Osobe sa invaliditetom koje zbog telesnog ili senzornog oštećenja nisu u mogućnosti da se potpišu, moći će da koriste pečat i tako ostvare svoje osnovno ljudsko pravo.

Pečat će sadržati, prema dopuni Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, podatke o ličnom identitetu ili ugravirani potpis.

Dopunom Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom koja je ovog meseca usvojena u republičkom parlamentu, osoboma sa senzornim ili telesnim oštećenjima omogućeno je potpisivanje uglavnom svih dokumenata pečatom.

Tako će se izbeći dosadašnja praksa koja nije u skladu sa poštovanjem ljudskih prava da iako pismene, ove osobe koriste otisak prista ili da neko drugi u njihovo ime to čini, ocenjuju u Savezu Slepih u Kragujevcu.

Kako bi i zaživela ova dopuna Zakona o sprečavanju diskriminacije, čekaju se i podzakonski akti, jer u nekim slučajevima, poput potpisa menice, ona neće važiti.

Pečat će inače sadržati podatke o ličnom identitetu ili ugraviran potpis. Na taj način biće sprečen svaki oblik diskriminacije osoba koje nisu bile u mogućnosti na dostojanstven način da ostvare ovo pravo.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu