Milion dinara iz budžeta Kragujevca za podršku projekata za mlade - iKragujevac


Vesti

Udruženja i organizacije koja se bave mladima imaće priliku da konkurišu za sredstva iz budžeta grada koja su namenjena za podršku njihovim projektima.

Javni poziv za finansiranje i sufinansiranje projekata, programa, aktivnosti i manifestacija u oblasti omladinske politike iz budžeta grada Kragujevca za 2016. objavljen je u sredu, 17. februara na zvaničnom sajtu grada Kragujevca i biće otvoren naredne dve nedelje. Za ovu namenu opredeljena su sredstva u iznosu od 1 000 000 dinara.

Suština konkursa je da se sistemski podrži rešavanje problema mladih, ali ono što je velika razlika u odnosu na ostale konkurse kojih će ove godine biti sedam, jeste da se ovaj konkurs u potpunosti oslanja na strateški dokument a to je Lokalni akcioni plan za mlade. Naša ideja jeste da se uticaj politike minimalizuje u procesu odlučivanja prilikom dodele sredstava, tako da će prioritet imati projekti koji su usklađeni sa tim dokumentom. Mi smo usvojili Lokalni akcioni plan za mlade koji sadrži 75 projekata, a suština je da organizacije i udruženja koja se jave na konkurs koriste projekte iz tog dokumenta i samo apliciraju sa njima – kaže Obrad Turković, pomoćnik gradonačelnika za informisanje i unapređenje položaja mladih.

Konkurs je namenjen i onim projektima koji su već dobili podršku iz nekog drugog izvora finansiranja, pa je potrebno obezbediti dopunsko finansiranje.

Ono što je nama veoma bitno je relevantnost projekta, što znači da on stvarno nešto menja u životu mladih ljudi, a druga komponentna je masovnost, što znači da je projektom obuhvaćen veći broj mladih – objašnjava Turković navodeći da je broj mladih u Kragujevcu 38 000 što se odnosi na populaciju od 15-30 godina starosti ne računajući i studente koji dolaze u grad.

Projekti kojima udruženja i organizacije mogu da konkurišu mogu se odnositi na sledeće oblasti života mladih: unapređenje tehničkih, infrastrukturnih i profesionalnih kapaciteta centara i ustanova koji se bave obrazovanjem, učešće u međunarodnim projektima, povećanje zapošljivosti mladih, volonterizam, jačanje aktivizma, unapređenje informisanja mladih o mladima, promocija sadržaja za mladeprevencija bolesti i promocija zdravljai zdravih stilova života, infrastrukturna rešenja i tehničko opremanje za socijalnu uključenost mladih, kampanje i akcije za povećanje nivoa socijalne uključenosti mladih iz osetljivih grupa i bezbednost mladih.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu