JEDNOM ŠUMADINAC, UVEK ŠUMADINAC: Upoznajte najmlađeg vinara Srbije! - iKragujevac


Vesti

Nemanja Arsenijević, Šumadinac iz Vinče kod Topole, sa 25 godina najmlađi je vinar u Srbiji. U detinjstvu je maštao da postane političar, ali je ipak rešio da se bavi poslom kojim će usrećiti ljude oko sebe.

Mladom Nemanji godine nisu smetale da se upusti u posao u kome je, bar u okolini Topole, žestoka konkurencija. Ovaj deo Srbije poznat je po tome što je teško naći one koji o vinogradarstvu i vinu ne znaju ništa. Na vinskoj sceni Šumadije danas učestvuju mnogo stariji, i po iskustvu i po godinama.
Nemanja je svoje prve čokote posadio dve godine nakon punoletstva. Ove jeseni završio je svoju treću berbu, a istovremeno privodi i studije kraju.
Ovaj mladi vinar sada ima 11 hektara pod vinogradima, koje obrađuje zajedno sa roditeljima. Uskoro ga očekuje diplomski rad na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, na Odseku za agronomiju.

– Želim da ostanem na selu, bez obzira što privodim kraju studije. I kad sam upisivao, odabrao sam agronomiju da bih se vratio u svoje selo. Želim da uspem ovde, u Srbiji, iako je to dosta teško – kaže naš sagovornik, čija vina nose njegovo prezime. Dodaje da mu ne smeta što je najmlađi vinar. Priključio se Udruženju vinara Šumadije i imponuje mu što ima najmanje godina.

– Čast mi je što sam ovako mlad za istim stolom sa velikim vinarima, koji su se već proslavili u zemlji, pa i svetu. A oni su takvi ljudi, pre će da vam pomognu, nego što će da vam odmognu. Doživljavam ih kao svoje mentore. Uvažavaju me i imaju sa mnom kolegijalan odnos – priča Arsenijević.

Izvor, foto: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu