STOP dečijim brakovima u Srbiji - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je, u organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac održan prvi u nizu okruglih stolova na temu Jačanje lokalne mreže podrške usmerene na suzbijanje prakse dečjih brakova koji će se, u okviru projekata STOP dečjim brakovima u Srbiji, održati još u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Cilj okruglog stola je da okupi sve relevantne aktere na lokalnom nivou i umreži ih. Pored članova Gradskog veća Gordane Damnjanović i Borisa Kovačevića, pomoćnika gradonačelnika Edisa Durgutovića okruglom stolu, pored organizatora prisustvovali su predstavnici srednjih škola, školske uprave, zdravstvenih i socijalnih ustanova, udruženja i organizacija civilnog sektora koji se bave ovim i sličnim pitanjima.

Govoreći o važnosti problema i značaju teme, Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredu istakao je zadovoljstvo zbog velikog odziva predstavnika resornih organizacija i institucija što ukazuje na svesnost lokalne samouprave o problemu.

Pomoćnik gradonačelnika za unapređenje ljudskih i manjinskih prava i saradnju sa udruženjima, Edis Durgutović je skrenuo pažnju na to da je problem dečjih brakova najučestaliji u porodicama romske populacije i da je nedavno usvojen Lokalni akcioni plan za Rome koji sadrži poseban osvrt na ovo pitanje.

Socijalna politika grada Kragujevca jeste zapravo jačanje institucija na lokalnom nivou i stvaranje partnerske mreže institucija i organizacija koje se bave kako zdravstvenim, socijalnim pitanjima, prevencijom, jačanjem podrške koja uključuje i civilni sektor. 

Cilj svakog našeg koraka je pored ostalih i smanjenje prakse dečjih brakova, iskorenjivanje i suzbijanje siromaštva obzirom na to da, 6 od 8 milenijumskih ciljeva jeste ugrožena populacija. Samo podatak istraživanja UNICEF-a iz 2014. godine govori o tome da je skoro 43 odsto devojčica romske populacije do 19 – te godine života već u braku, a da ne govorimo o polnoprenosivim bolestima, HIV- u, AIDS -u, o aspektima kao što su osipanje iz obrazovnog sistema – rekla je Gordana Damnjanović, član gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja.

Fondacija Ana i Vlade Divac uz finansijsku podršku Ambasade kanade u Republici Srbiji realizuje projekat STOP dečijim brakovima u Srbiji koji ima za cilj podizanje svesti javnosti i povezivanje institucija i organizacija na lokalnom nivou. Prema rečima Ivone Gvozdenović, koordinatorke projekta, u okviru programa Fondacije koji se bave pruženjem podrške mladima i deci, postoje i programi usmereni na kvalitetno odrastanje dece a u okviru njih i program podrške osetljivim porodicama.

Dečji brakovi predstavljaju problem koji se tiče celog društva i o kojem se malo govori a posledice su velike jer se mladi isključuju iz obrazovnog sistema, pored toga javlja se problem trgovine ljudima, seksualne ekspoatacije i slično. Stop dečjim brakovima je pilot projekat koji Fondacija realizuje uz podršku Ambasade Kanade u RS i krajnji cilj je kreiranje koalicije sastavljene od organizacija, institucija, međunarodnih organizacija koje će zajedno raditi na zagovaranju za izmenu određenih zakona i regulativa ali i za prevenciju pojave. Svako dete je podjednako važno i država u svoj fokus mora da stavi dete i brigu o detetu – istakla je Ivona Gvozdenović, koordinatorka projekta Fondacije Ana i Vlade Divac.

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu