NEVEROVATNA KOLEKCIJA: Kragujevčanin Aleksandar Veljović poseduje eskadrilu aviona [FOTO] - iKragujevac


Vesti

Kragujevčanin Aleksandar Veljović, po odlasku u penziju, posvetio se svom hobiju -sakupljanju modela borbenih aviona. U njegovoj kolekciji je 75 najznačajnijih letelica iz Prvog i Drugog svetskog rata, kao i ratni avioni novije generacije.   

Nije partizanska već Aleksandrova eskadrila. U njoj, prvi borbeni avioni dvokrilci i trokrilci, zatim lovci, presretači, veliki transpoteri, čuveni "fantomi", superiorni mlaznjaci. Svi oni najvreniji modeli, koji su se pravili širom sveta, od Evrope i Amerike do Japana.

Među gospodarima neba, Veljković ima svog ljubimca - mig 29, zbog, kako kaže, njegovih manevarskih sposobnosti.

Imao je priliku da pogleda pilotsku kabinu američkog fantoma i ruskog miga. Za razliku od fantoma, kod koga je, kaže, kokpit kao hotelska soba, kod miga nema nikakve udobnosti, a opet je, smatra Aleksandar, izvanredan borbeni avion.

Avione je zavoleo kao dečak. Izrađivao je i njihove makete. Oprobao se i kao sportski pilot, priznaje, ne mnogo uspešan:

"Jedno vreme, baš sam bio posvećen tom sportu. Prodao sam i kola da bih mogao da uzimam časove letenja. Kasnije sam tu svoju strast zamenio modelima. Kad kerozin jednom uđe u vene, ne izlazi, to ostaje za sva vremena."

Za jedinstvenu kolekciju zaslužna je Aleksandrova majka Ljiljana. Tri i po godine, trajala je njena potraga za letelicama:

"Kad god bih krenula u nabavku za kuću, išla sam od kioska do kioska, u potrazi za avionima. Ta kolekcija izlazila je neredovno, ali bila sam uporna. Avione sam nosila pažljivo zapakovane, pa su me mnogi pitali da li sam kupila tortu."

Svi avioni verne su kopije originala, napravljeni od metala u određnim razmerama. Njihov vlasnik ponosan je što je sakupio celu kolekciju od 75 primeraka. Imao je ponude da je proda ali, kaže, svoje borbenjake nikad ne bi dao.

Misija Aleksandra Veljovića se nastvlja. Sa ratnih, prelazi na sakupljanje putničkih aviona, od kojih takođe namerava da napravi kolekciju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu