KAD ĐAVO ODNESE ŠALU: Vršnjačko nasilje sve prisutnije! - iKragujevac


Vesti

Sve je više primera da se, uglavnom devojčice, vređaju preko Fejsbuka. Prepiru se oko toga "koliko je koja ružna, ravna ko daska", koriste najuvredljivije izraze. U Kragujevačkim školama, prema podacima Školske uprave samo od početka ove školske godine beleže 7 prijava vršnjačkog nasilja dok je tokom cele prošle školske godine bilo ukupno četiri.

Uloga porodice u sprečavanju nasilja je najvažnija, ali i obrazovne ustanove kao i šira zajednica imaju svoj deo odgovornosti.

Razni su oblici vršnjačkog nasilja, od fizičkog do veoma rasprostranjenog nasilja na društvenim mrežama

Najblaži oblici vršnjačkog nasilja, kao neprimerena verbalna komunikacija obično nisu prepoznatljivi, a mogu prerasti u teže. Porodica je najvažnija i nosi najveću odgovornost, a zatim i obrazovni sistem i cela društvena zajednica koja treba da ima mehanizme za sprečavanje ali i adekvatno kažnjavanje počinilaca.

Problem se javlja kada se duže vreme zataškava ovakav vid maltretiranja i tada deca postaju nesrećna i spremna na razne ludosti. Devojčice, uglavnom nesigurne u svoj izgled, obično pribegavaju izgladnjivanju i osciliranju od bulimije ka anoreksiji i obrnuto, a naravno da postoje i slučajevi kada primenjuju ekstremnije mere, jer ipak je to kritičan period odrastanja, kada su mladi izrazito osetljivi na impulse iz okruženja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu