Treći pokušaj vantelesne oplodnje biće besplatan - iKragujevac


Vesti

Parovi koji se ni posle drugog pokušaja vantelesne opolodnje nisu ostvarili kao roditelji, od 1. januara 2016. godine mogu da koriste pravo na treći pokušaj uz finansijsku podršku Grada Kragujevca.

Lokalna samouprava je opredelila 10 miliona dinara za finanisiranje vantelesne oplodnje, odnosno odobravaće do 250.000 dinara po zahtevu.

Pomoć je namenjena ženama do 42 godine, a uslovi su i da parovi imaju prebivalište na teritoriji Kragujevca najmanje 3 godine kao i dva bezuspešna pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države.

Treći pokušaj vantelesne opolodnje biće besplatan, pošto je lokalna samouprava u budzetu Grada obezbedila za ovu namenu 10 miliona dinara.

Pravo na finansijsku pomoć imaće od 1. januara 2016.godine parovi u bračnoj ili vanbračnoj zajednici koji već imaju 2 neuspela pokušaja vantelesne oplodnje o trošku drzave.

Pravo mogu da ostvare žene do 42 godine života, kaže Dr. Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za socijalnu zaštitu.

Za treći pokušaj vantelesne oplodnje Grad je planirao najviše do 250.000 dinara po zahtevu.

Reč je o finansijskoj pomoći za vantelesnu oplodnju koja se izvodi u nekoj od domaćih zdravstvenih ustanova.

Odluka o ostvarivanju prava na pomoć stupa na snagu prvog dana Nove godine.

U Upravi za zdravstvo i socijalnu zaštitu očekuju da će, zbog obaveze prikupljanja dokumentacije, prvi zahtevi početi da stižu od polovine januara.

Zahtevi za ostvarivanje prava na sredstva iz gradske kase za treći pokušaj vantelesne oplodnje treba da budu upućeni Gradskoj upravi za socijalnu zaštitu.

O njima će odlučivati specijalno formirana komisija stručnjaka.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu