Na korak ka čistijem i zdravijem Kragujevcu: obezbedjeno 10 miliona evra za sanaciju glavnih gradskih problema - iKragujevac


Vesti

Jedan od krucijalnih i dugogodišnjih problema grada je prikupljanje i otpremanje smeća, s obzirom na nedostatak kamiona smećara i kontejnera. 

U cilju očuvanja higijena grada i samim tim zdravlja gradjana, ovaj problem će konačno biti rešen zahvaljujući ugovoru potpisanom izmedju predstavnika grada Kragujevca i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te je Kragujevcu odobreno dugoročno finansiranje infrastrukture, nabavka kontejnera i kamiona za sakupljanje optada i izgradnja nove autobuske stanice.

U prvoj fazi biće obezbedjeno deset miliona evra, od kojih je 2,5 miliona predviđeno za nabavku kamiona i kontejnera namenjenih JKP “Čistoća“, a raspisivanje tendera se očekuje u januaru. 2,5 miliona evra biće dovoljno za nabavku 15 kamiona i 2000 kontejnera. Preostalih 7,5 miliona predviđeno je za izgradnju i rekonstrukciju ulica.

Ovim ugovorom koji su potpisali gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj Jelena Milošević, EBRD je gradu Kragujevcu odobrio i grant od preko milion evra, koji će biti realizovan kroz konsultantske usluge saradnika EBRD-a na temu upravljanja otpadom, uređenja sistema gradskog saobraćaja, a kompetentni saradnici će se uključiti i u projekat izgradnje autobuske stanice.

Završetak projekata planira se za septembar sledeće godine, kada će biti povučen drugi deo kredita od 5 miliona dinara.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu