Prirodno i kulturno nasleđe – veliki potencijali Šumadije - iKragujevac


Vesti

U okviru projekta ''Unapređenje kapaciteta Šumadije i Pomoravlja za primenu Evropske konvencije o predelu'' Kragujevac je posetila visoka delegacija Saveta Evrope koju predvodi Maguelonne Dejeant – Pons, izvršna sekretarka Evropske konvencije o predelu, kao i predstavnici Ministarstva životne sredine i održivog razvoja Italije, Portugala, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Delegacija je obišla Senjski rudnik i Knežev arsenal, i na taj način se upoznala sa bogatstvom predela i kulturno-istorijskog nasleđa Šumadije i Pomoravlja. Utisci su sumirani na prijemu koji je, za visoku delegacija Saveta Evrope, organizovao gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić sa članovima Gradskog veća, Minjom Obradović i Vladimirom Maksimovićem.

Izvršna sekretarka Evropke konvencije o predelu, Maguelonne Dejeant – Pons rekla je da je veliki broj kulturno istorijskih mesta uverio ne samo u svoje lepote, već i u postojanje ogromnih resursa koji su važni jer daju nadu u bolju budućnost. Evropska konvencija o predelu, koja je potpisana u okviru Saveta Evrope, implementirana je kao projekat od strane Regionalne agencije u Kragujevcu, i to veoma uspešno. Veoma je važna jer daje mogućnost razvoja kroz prirodno i kulturno nasleđe.

Senjski rudnik – Knežev arsenal, po preporuci eksperata iz Evropske unije, integrisani treba da budu kandidovani na UNESCO listu svetske baštine.

Prema rečima gradonačelnika Radomira Nikolića, na revitalizaciji Vojnotehničkog zavoda Grad će raditi u budućnosti. Ideja je da se, u nekom daljem periodu, izmesti pruga, Energetika, da se pređe na druge načine snabdevanja toplotnom energijom, izgrade kapaciteti za stanovanje i promeni koncept industrije koja je prisutna na tom prostoru. Sve je to bilo interesantno za delegaciju, koja je imala priliku da vidi kako to izgleda. Verujem da će nam pomoći da nađemo određene fondove u Evropskoj uniji kojima bi mogli za početak da počnemo sanaciju određenih fasada, a nakon toga da nastavimo priču sa Vladom Republike Srbije.

Inače, vrednost Konvencije, koju je Republika Srbija ratifikovala 2011. godine ogleda se u metodologijama planiranja ekonomskog razvoja teritorije, zasnovane na prirodnom i kulturnom nasleđu. Teritorija Šumadije i Pomoravlja je izabrana kao pilot teritorija za primenu Konvencije u Republici Srbiji.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu