Maloletnici sve više konzumiraju alkohol - iKragujevac


Vesti

Deca u Srbiji sve ranije počinju da piju i sve je učestalija povezanost alkohola i njihovog rizičnog ponašanja. Stručnjaci upozoravaju da je alkoholizam kod maloletnika zastupljeniji od psihoaktivnih supstanci.

 Neki od razloga zašto tinejdžeri probaju alkohol i drogu jesu izazov da se proba nešto novo, bekstvo od problema u porodici i školi, zadovoljstvo koje očekuju, da bi se uklopili u društvo...
Tako je jedan kragujevački konobar pre par godina u 10 sati ujutru, ispratio iz kafane dvojicu razočaranih tinejdžera koji su svratili da se „zagreju“ pre škole. Dečani nisu imali više od 15 godina.
Mladi piće danas mogu da nabave na svakom ćošku. U Srbiji oko 50% mladih povremeno pije alkoholna pića, 20% se povremeno opija, a njih 7% dedovno pije. Najčešće piju u društvu vršnjaka, a omiljena pića su im vino i pivo. Od ukupnog broja onih koji piju, njih 80% „zabavu“ završi opijanjem. Mladići uglavnom ne mogu da odole pivu, a devojke više preferiraju vino. Gotovo da nema razlike između mladića i devojaka. Piju zajedno, a omiljena mesta su im parkovi, trgovi, školska dvorišta i naravno žurke.
Maloletnici uglavnom nisu svesni posledica konzumiranja alkohola. Pod dejstvom alkohola češće započinju svađe, tuče, učestvuju u saobraćajnim nezgodama...
Stručnjaci tvrde da se problem alkoholizma kod mladih ne može rešiti samo visokim kaznama, već širom akcijom i edukacijom mladih, roditelja, nastavnika i primarne zdravstvene zaštite.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu