U SRBIJI PREKO 700.000 OBOLELIH OD ŠEĆERNE BOLESTI: Pola obolelih ne zna da ima dijabetes - iKragujevac


Vesti

Svetski dan dijabetesa Srbija dočekuje kampanjom koja ima za cilj da spreči oboljevanje od ove bolesti, od koje u našoj zemlji boluje oko 710.000 ljudi.

Na Svetski dan dijabetesa, 14. novembar, počeće trogodišnja kampanja  koja će biti usmerena na zdrave stilove života i sprečavanje oboljevanja od dijabetesa.

Zbog posebnog značaja ishrane u prevenciji tipa 2 dijabetesa i prevenciji komplikacija, ove godine tema je "Zdrava ishrana i dijabetes".

Ovogodišnja kampanja će nastaviti da promoviše značaj očuvanja zdravlja budućih generacija, onih koji su pod rizikom za nastanak dijabetesa, kao i značaj kvalitetne kontrole bolesti.

U Srbiji je dijabetes peti vodeći uzrok umiranja. Od njega boluje približno 710.000 odraslih osoba i taj broj neprestano raste.

Većina obolelih, oko 95 odsto, ima tip 2 dijabetesa.

Prema podacima Registra za dijabetes, u Srbiji već u trenutku otkrivanja tipa 2 dijabetesa kod približno trećine bolesnika je prisutna jedna ili više kasnih komplikacija: angina pektoris, infarkt miokarda, moždani udar, dijabetesno stopalo, retinopatija, neuropatija ili nefropatija. Ove komplikacije značajno utiču na kvalitet života obolelih i glavni su uzrok privremene ili trajne nesposobnosti i prevremene smrti.

U našoj zemlji tip 2 dijabetesa se u proseku svake godine dijagnostikuje kod 16.000 osoba.

Nešto češće se otkriva kod osoba ženskog pola, a najčešće posle 40. godine života.

Ovaj tip dijabetesa, koji je ranije bio poznat kao insulin nezavisni dijabetes ili "dijabetes starijih osoba", sve češće se javlja kod dece i mladih odraslih osoba.

Razlog tome je rastući problem gojaznosti, kao i nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost.

Na genetiku kao faktor rizika ne možemo uticati, ali ono što se može učiniti da bi se sprečio nastanak dijabetesa je promena stila života, odnosno načina ishrane i fizičke aktivnosti, dodaje se u saopštenju.

Ono što ovu pandemiju čini posebno pretećom jeste da u proseku polovina obolelih nema dijagnostikovan dijabetes, odnosno ne zna za svoju bolest. Zbog blage simptomatologije tip 2 dijabetesa, koji ima većina obolelih, godinama protiče neopaženo. Otkriva se slučajno, kada su već prisutne komplikacije i zbog toga je od izuzetnog značaja hitna koordinisana akcija svih zemalja u svetu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu