Pomoć za poljoprivrednike i preduzetnike - iKragujevac


Vesti

Srpski poljoprivrednici i preduzetnici u oblasti agrara moći će uskoro da počnu da koriste 175 miliona evra iz fondova Evropske unije, istaknuto je na ovonedeljnoj regionalnoj promociji IPARD 2 programa pretpristupne pomoći za ruralni razvoj od 2014. do 2020, kojoj su u Kragujevcu prisustvovali zemljoradnici iz Šumadijskog, Pomoravskog, Raškog, Moravičkog, Kolubarskog i Podunavskog okruga. 

Najavljena sredstva, rečeno je na skupu u Kragujevcu, pre svega su namenjena podizanju konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda. Reč o bespovratnim sredstvima, a iznos podsticaja se kreće od 50 do 70 odsto.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u narednom periodu akreditovaće tri mere i to: investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, ulaganja u preradu i marketing poljoprivrednih i ribarskih proizvoda i diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja u šta spada i razvoj turističkih objekata i podrška razvoju turističkih i rekreativnih aktivnosti.

Sredstva za realizaciju IPARD programa biće na raspolaganju krajem ove ili početkom naredne godine, jer su za njegovu realizaciju potrebne i odgovarajuće pripreme, uspostavljanje i akreditacija operativnih struktura, kao i dobrog sistema informisanja, ali i podrška lokalnih samouprava. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu