Kako naći posao u Kragujevcu?! - iKragujevac


Vesti

Kako doći od posla u Kragujevcu je pitanje koje zanima većinu studenata i mladih ljudi. 

Jasno je da je situacija teška, ali kako ćete naći posao ukoliko ne pokušavate i sedite kod kuće i "kukate". Većina nezaposlenih Kragujevčana govori kako nema posla i neće ga ni biti. Ne! To nije istina. I ukoliko nema posla, vi možete da ga stvorite. Potrebna je samo upornost i volja. 

U Kragujevcu često možemo čuti "Diploma fakulteta nije garancija za posao.", a to je greška, velika greška. 

Pre svega, treba odlučiti šta želite i kako želite da radite pa da krenete u akciju. 

Posao neće doći sam od sebe. Bacite se na posao, šaljite CV, i to neklasične, budite maštoviti, sva vaša znanja i sposobnosti predstvatite na originalan način. U moru istih CV, vaš neće biti primećen ukoliko nije originalan. Ne gubite vreme na primerima i savetima kako napisati sve to – zamislite da ste vi osoba koja će čitati CV i jednostavno napravite papir koji će brzo i jasno informisati ljudsko biće o tome ko ste i šta hoćete. Budite uporni, ne pozovu vas na razgovo, ponovo posaljite CV.

Ima puno kragujevčana koji  već godinama nemaju posao, o danu radnog staža da ne pričamo, iskustvo stiču po kafanama u kojima troše mamine i tatine pare, jer oni imaju stav – neće da rade za džabe. To bi bilo i razumljivo da imaju godine i radno iskustvo, a ukoliko nemate radno iskustvo praksa  je jedini spas. To je prvi korak ka poslu.

Ukoliko vas "mrzi da idete korak po korak", započnite sopstveni biznis. Pozajmite novac, malo od komšije, rođaka, banke, samo dobro razmislite o tome šta je isplativo.

Dakle, posla ima, samo ga treba želeti i tražiti. Ne odustajte tako lako, šaljite CV, razmišljajte o sopstvenom biznisu, radite na sebi, to je jedini pravi put do uspeha.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Kragujevcu je više od 22 hiljade građana. Trećina njih je na listi nezaposlenih manje od godinu dana, a skoro šest hiljada Kragujevčana posao traži između dve i pet godina.

Ako niste farmaceut, stomatolog ili profesor italijanskog ili se niste obrazovali u mašinsko-metalskoj struci u Kragujevcu ćete teže poronaći posao.

Ukoliko imate preko 50 ili manje od 30 godina situacija je još teža, ako je suditi prema starosti onih koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapšljavanje.

Među više od 22 hiljade nezaposlenih oko 10 odsto je onih koji su završili fakultet, a najviše ih je sa srednjoškolskim obrazovanjem.

Nacionalna služba nezaposlenima, uz evidentiranje i individualni plan zapošljavanja, i ove godine nudi obuke i radionice, pomoć za pokretanje sopstevnog posla ili stručnu praksu. Na subvencije mogu da računaju i poslodavci koji žele da zaposle nove radnike.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu