Dobra vest za fizička lica koja peku rakiju! - iKragujevac


Vesti

     Predlog novog Zakona o jakim alkoholnim pićima, kako tvrde predlagači, predviđa jednostavniju i jeftiniju prozivodnju rakije, kao i bolji položaj malih proizvođača koji će moći legalno da je prodaju i izađu iz sive zone.

     Skupština Srbije raspravljala je o novom Zakonu o jakim alkoholnim pićima, koji bi trebalo da liberalizuje uslove za proizvodnju. Proizvođači smatraju da je dobro što će sada i fizička lica, poljoprivrednici, moći da svoju rakiju prodaju kao poluproizvod. Uz to, očekuje se, najveće benefite mogli bi da imaju veliki proizvođači, jer im se otvara mogućnost da lakše dođu do sirovina.


Predlog novog Zakona o jakim alkoholnim pićima, kako tvrde predlagači, predviđa jednostavniju i jeftiniju prozivodnju rakije, kao i bolji položaj malih proizvođača koji će moći legalno da je prodaju i izađu iz sive zone. Glavna promena je, ističu u nadležnom ministarstvu, to što će sada i fizička lica moći legalno da budu uključena u proizvodnju i promet rakije, bez komplikovane procedure. Predloženi zakon dozvoljava promet jakih alkoholnih pića između svih subjekata na tržištu kada je jako alkoholno piće i destilat predmet dalje dorade i prerade. To, kao glavnu novinu vide i u preduzeću iz zaseoka Rakija na Gledićkim planinama.

Po sadašnjem zakonu proizvodnjom i prometom rakije mogla su da se bave samo pravna lica odnosno registrovane firme, dok novi zakon predviđa da registrovano seosko domaćinstvo može legalno da plasira rakiju na tržište, ali posredstvom neke firme koja se bavi doradom i preradom rakije. Proizvođači jakih alkoholnih pića u Srbiji ubuduće će moći da se bave tom delatnošću uz jednostavnije uslove i manje troškove, kao i da budu konkurentniji na stranim tržištima. Ipak, predsednik opštine Topola i narodni poslanik, podneblja poznatog po voćarstvu, smatra da država mora da pomogne i proizvođačima sirovine.

     Generalno, poslanici su se složili da je novi Zakon o jakim alkoholnim pićima korak napred, jer će omogućiti malim proizvođačima da legalno prodaju rakiju, ali je opozicija izrazila sumnju kako će se taj zakon primenjivati u praksi. S druge strane, Vlada ističe da će Srbija novim zakonom postići harmonizaciju sa evropskim propisima u toj oblasti, a geografska oznaka će biti regulisana na potpuno novi način.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu