KG: Ovo je plan detaljnog uređenja najstarijeg romskog naselja- Licike! - iKragujevac


Vesti

Prvi plan detaljne regulacije Licike, najstarijeg romskog naselja u Kragujevcu, uradila je Direkcija za urbanizam, a evo šta taj plan podrazumeva: 

Ovaj plan je osnov za uređenje neplanski podignutog naselja, odnosno uslov za legalizaciju objekata i izgradnju potrebne infrastruktrure.

U toku izrade plana regulacije koji je finansijski podrzao OEBS bili su uključeni i stanovnici Licike dajući predloge za poboljšanje uslova stanovanja u tom naselju.

U najstarijem romskom naselju Licika živi 520 pripadnika romske zajednice. Stanuju u kućama različitog kvaliteta, od zidanih do nedovršenih ili trošnih koje su sklone rušenju.

Objekti su građeni bez plana, prema materijalnim mogućnostima romskih porodica. Samo jedan broj kuća ima izlaz na glavne sobraćajnice, što otežava pristup službama Hitne pomoći, vatrogascima... Naselje ima struju i vodu, ali nema ni jedan kontejner za smeće, ni uređenu kišnu kanlizaciju.

U izradi plana detaljne regulacije učestvovali su i žitelji Licike dajuci predloge za poboljšanje uslova stanovanja u tom naselju.

Plan detaljne regulacije Licike urađen je zahvaljujući finansijskoj podršci OEBS-a u okviru projekta za unapređeje kvaliteta romskih naselja u 20-tak gradova Srbije.
Naredni korak je da se sa plana pređe na delo, za šta se takođe očekuje podrška iz evropskih fondova. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu