40. Oktobarski zdravstveni dani - iKragujevac


Vesti

40. Oktobarski zdravstveni dani, koje organizuje okružna podružnica Srpskog lekarskog društva pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca, danas su svečano otvoreni u Hotelu Kragujevac.

Ovaj jubilej obeležava se u znaku 20 godina postojanja Klinike za psihijatriju kao i 30 godina plastične hirurgije u Kragujevcu.

Već 40 godina Okružna podružnica Srpskog lekarskog društva u Kragujevcu organizuje kontinuiranu edukaciju lekara i drugih zdravstvenih radnika na stručnom naučnom skupu Oktobarski zdravstveni dani.

Na svečanom otvaranju ovog jubilarnog simpozijuma, pored zdravstvenih radnika priustvovali su predstavnici lekarskog društva, Skupštinskog odbora za zdravstvo i porodicu, grada Kragujevca i Šumadijske eparhije.

Dr Ranko Golijanin, predsednik Okružne podružnice Srskog lekarskog društva u Kragujevcu, rekao je da je preko 130 predavača dovoljan pokazatelj ozbiljnosti ovog skupa.

Predavači su iz naše zemlje i inostrastva, što je dokaz da će se čuti nove stvari iz sveta medicine i to psihijatrije, stomatologije i plastične hirurgije.

Prvi dan ovog naučnog skupa posvećen je obeležavanju 20 godina rada Klinike za psihijatriju dr Vladimir Janjić, direktor Klinike za psihijatriju kaže da da ova zdravstvena ustanova već dugo koristi savremene metode u radu sa pacijentima, ali i na prevenciji mentalnih bolesti.

Danas je na psihijatriji zaposleno 20 lekara specijalista psihijatrije, dečije psihijatrije kao i brojni saradnici rekao je Janjić.

Vodeća tema simpozijuma Oktobarskih zdravstvenih dana je Lijazon konsultativna psihijatrija čija se simptomatologija sreće i kod drugih bolesti i poremećaja.

Kako je rekla dr Slavica Djukić, predsednica Odbora za zdravstvo Skupštine Srbije ne treba sve mentalne bolesti lečiti na psihijatriji.

Neko ko je operisan i na primer ima napad panike, njega treba obići psihijatar na tom odeljenju, kako bi završio svoje lečenje na hirurgiji.

Isto je i sa situaicjom u porodici, gde, ukoliko ima problema, psihijatar ih rešava u toj sredini, ističe Slavica Djukić Dejanović.

Drugi dan oktobarskih zdravstvenih dana biće posvećen plastičnoj hirurgiji i to rekontruktivnoj, zbog porasta malignih oboljenja, posebno kože, mekih tkiva i dojke.

Inače ove godine plastična hirurgija u Kragujevcu obeležava 30 godina postojanja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu