STIŽU I KOD NAS: Pilule za prekid trudnoće! - iKragujevac


Vesti

Prekid neželjene trudnoće tabletama, odnosno hemijski abortus, primenjuje se u razvijenijim zapadnim državama više od tri decenije, a Srbija je "na pragu registracije tih lekova."

U okviru studije Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji su 2003. i 2004. rađena klinička ispitivanja sigurnosti izvođenja medikamentoznog prekida trudnoće, a prošle godine rađena su ispitivanja u Republičkom centru za planiranje porodice Instituta za majku i dete u Beogradu. U međuvremenu, "mifepriston" i "mizoprostol" postali su deo standardnog protokola namernog prekida trudnoće mlađe od devet nedelja u većini evropskih zemalja.

Posle devetogodišnje pauze, Srbija je na pragu registracije ovih lekova. Ukoliko se prva serija registrovanih tableta za prekid neželjene trudnoće pokaže uspešnom, one bi uskoro mogle da se nađu u našim bolnicima, potvrdio je Pavle Zelić, koordinator Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

"Reč je o tabletama "mifegin" (mifepriston) i "misoone" (misoprostol) proizvođača iz Francuske, čiji je zahtev za registraciju podnelo preduzeće "Maglovac DOO" Beograd. Ove tablete koriste se, ali isključivo na klinikama, za prekid neželjene trudnoće. Nijedna od ove dve tablete još uvek se ne primenjuje, jer se u našim laboratorijama radi kontrola prve serije. Tek nakon laboratorijske kontrole znaće se da li će se naći na klinikama, što znači da tako i ne mora biti", objašnjava Zelić.

"Ove tablete neće moći da se izdaju na recept, niti da se primenjuju bez nadzora lekara. Služiće isključivo za prekid neželjene trudnoće na klinikama. O tome kada će tačno tablete početi da se primenjuju na klinikama i pod kojim uslovima, odluku donosi resorno Ministarstvo zdravlja. Naša obaveza je bila da registrujemo lek, uradimo kontrolu kvaliteta, efikasnosti i bezbednosti, a sve ostalo je u nadležnosti drugih medicinskih institucija", rekao je Zelić.

Ukoliko se tablete za prekid neželjene tudnoće "mifegin" i "misoone" nađu na klinikama i počnu da se primenjuju u Srbiji, Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje treba da donesu odluku o njihovoj ceni - da li će se eventualno naći na listi lekova koju sačinjava RFZO ili će, možda, biti besplatne. Odluka o tome još uvek nije doneta jer se čekaju laboratorijski rezultati ispitivanja prve serije tek registrovanih tableta za prekid neželjene trudnoće.

"Prema sazananjima i iskustvu naše klinike, ove tablete mogu se koristiti u cilju medikamentoznog prekida trudnoće isključivo po proceni lekara do tačno definisane gestacijske starosti trudnoće, uz jasno definisane nuspojave, kontraindikacije i moguće komplikacije. Ideja ovog koncepta jeste da se pacijentkinjama u hospitalnim uslovima daju ovi lekovi, pri čemu bi u slučaju eventualnog obilnog krvarenja zdravstvena ustanova bila na raspolaganju 24 sata, i pacijentkinja bi morala da bude upozorena na to", kaže dr Aleksandra Trninić-Pjević iz Zavoda za humanu reprodukciju Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine.

Kako dodaje, medikamentozni prekid trudnoće izvodi se delom u bolnici, gde se daje "mifepriston", a posle 24-48 sati uzima se "mizopristol". Količina medikamenata i način primene zavise od starosti trudnoće i opšteg zdravstvenog stanja žene.

Ginekolozi skreću pažnju na to da čak i kada počne primena ovih tableta u Srbiji, žene ne treba da ih shvataju kao vid kontracepcije jer one to nisu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu