Pljušte pare u "Zastava oružje" - iKragujevac


Vesti

Fabrika "Zastava oružje" u Kragujevcu posle dugog niza godina, u tekućoj posluje sa dobitkom i ovog trenutka ima ugovoren izvoz i za narednu i delom za 2017. godini, izjavio je direktor te fabrike Milojko Brzaković.

"To znači da fabrika ima perspektivu", ocenio je Brzaković na svečanosti povodom obeležavanja 162. godine postojanja kragujevačke fabrike oružja i naglasio da je fabrika u prvih devet meseci ostvarila dobit u vrednosti od oko 270 miliona dinara.

Naglašavajući da je "Zastava oružje", jedina fabrika u svetu koja u svom proizvodnom programu ima kompletan program vojnog pešadijskog naoružanja, počev od automata M21 pa do teškog mitraljeza kalibra 12,7 milimetara i 50 "Browning", kao i lovačko-sportskog oružja koje izvozi u više od 40 zemalja na svim kontinentima, Brzaković je naveo da je vrednost ugovora o izvozu u narednoj godini, na nivou 2015. godine, i da iznosi oko 50 miliona dolara.

"Uposlenost kapaciteta je maksimalna, a da imamo još ovoliko kapaciteta, sklopili bismo još ugovora o izvozu, imajući u vidu kolika je potražnja u svetu", rekao je Brzaković.

On je istakao i da fabrika redovno izmiruje sve obaveze prema zaposlenima kojih ima oko 2.350 od čega za stalno 1.950, a ostali su na privremeno-povremenim poslovima, zatim prema državi i lokalnoj samoupravi, kao i da je u postupku procedura konverzije starog fabričkog duga.

Podsetivši da je fabrika "Zastava oružje" punih deset godina sertifikovani dobavljač Ujedinih nacija, Brzaković je rekao da su fabrici neophodne investicije, kao i prijem novih, mladih visoko stručnih i proizvodnih kadrova, za koje ima saglasnot resornog ministarstva.

Povodom nedavne najave resornog ministra da je italijanska "Bereta" zainteresovana za fabriku "Zastava oružje", Brzaković je u izjavi novinarima rekao da pregovori još nisu počeli.

“Postoji interesovanje 'Berete', ali ni u fabrici još nismo počeli razgovore", rekao je Brzaković i dodao da bi takva saradnja bila dobra.

Direktor razvoja u fabrici Aleksandar Mladenvoić u izjavi novinarima je rekao da se u toj fabrici radi na razvoju automatskog topa, 3x173 milimetara, i da je predviđeno da se sastavi na buduće borbeno oklopno vozilo Vojske Srbije.

"Pored toga radimo i na razvoju drugih proizvoda koji nisu vezani za potrebe Vojske Srbije, već za naš brz odgovor zahtevima tržišta", rekao je Mladenović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu