Kragujevac ne odustaje od izgradnje nove sajamske hale - iKragujevac


Vesti

Da li će se projekat izgradnje druge i treće hale sajma realizovati kroz javno privatno partnerstvo ili sredstvima grada - videćemo. Grad Kragujevac ne odustaje od toga jer za to postoji realna potreba, rekao je za sajt grada Dalibor Jekić član Gradskog veća za privredu.

Nikakvi problemi na relaciji grad Kragujevac, poslovno Udruženje "Kamen Srbije" ili partnerima iz Italije "Verona World Made" ne postoje. Poslednji susret, prema Jekićevim rečima, kako sa Zoranom Đajićem predsednikom Udruženja "Kamen Srbije" tako i sa predstavnicima iz Italije organizovan je u januaru ove godine u Kragujevcu.

Sastanak je upriličen jer smo želeli da čujemo kakve su namere partnera iz Italije sa kojima je potpisan Protokol o zajedničkoj saradnji 2013. godine. Tim Protokolom podsetio je Jekić definisana je izrada ekonomske studije opravdanosti i idejnog urbanističkog rešenja razvoja lokacije Gradskog sajmišta. Idejno rešenje postoji, a studija nije urađena. Mi smo imali informacije da su italijanski partneri zainteresovani da investiraju u sajmište i da u narednom periodu razvijaju idejno rešenje koje su ponudili. Italijanski partneri, međutim, zainteresovani su samo da projektuju, ali ne i da finansiraju izgradnju druge sajamske hale kao što je bilo predviđeno na jednom od prethodnih sastanaka iz 2012. godine o čemu postoji i zapisnik.

Predlog partnera iz Italije je bio da se izgradi novi sajamski kompleks, kongresni i drugi prateći sadržaji, kao i komercijalni objekti (hotel, administrativno – poslovni centar), kao i prostor za rentiranje. U to vreme, kada je sastanak održan, mi smo sagledavali mogućnosti za rešavanje problema na "Šumadija sajmu" i očekvali da možemo to da realizujemo kroz javno – privatno partnerstvo. Ali, partner iz Italije nije bio zainteresovan. Bez obzira na to grad nije ništa poništio od ranije donetih odluka.

- Istovremeno, Jekić je izrazio žaljenje zbog odluke Zorana Đajića predsednika Udruženja "Kamen Srbije" i "Kamena Kolonija" da sajam kamena "Stoneexpo Srbija" preseli iz Kragujevca u Beograd. To je iznenađenje za Gradsku upravu, jer nas tim povodom nije kontaktirao - rekao je Jekić. - Očigledno je Beograd prepoznat kao jedan veliki centar gde na jednom mestu može da se okupi mnogo veći broj izlagača ali i posetilaca."Šumadija sajam" je kao korektan poslovni partner uvek imao razumevanja prema Udruženju "Kamen Srbije" koje je imalo dug prema sajmu i koji još uvek nije izmiren, naglasio je Jekić.

Do kraja godine, podsetio je Jekić, predstoji još sajam turizma, sajam automobila, novogodišnji bazar, a sajam građevine odložen je za proleće jer se ispostavilo da je to bolji termin, objavljeno je na gradskom sajmu.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu