KG: Nestašica krvi - SVAKI DAVALAC KRVI JE HEROJ - iKragujevac


Vesti

Zalihe svih krvnih grupa su minimalne, što je uobičajeno tokom avgusta, ali može da predstavlja problem ukoliko dođe do nepredviđenih situacija, kada je potrebno pokriti veći broj pacijenata Kliničkog centra.

Trenutno su stabilne zalihe jedino B pozitivne krvne grupe.

I druge opštine Šumadijskog okruga priključile su se apelu Centra za transfuziju krvi, pa će već u petak u Kniću biti organizovana akcija dobrovoljnog davalaštva. Kako bi animirali što više građana da učestvuju u akcijama dobrovoljnog davalaštva krvi propagatori iz Centra za transfuziju obilaze i Šumadijska sela i već su za septembar dogovorene akcije u Čumiću i Trnavi.

Posebna priprema za davanje krvi nije potrebna, kao ni poseban režim posle davanja krvi, ali da bi se što bolje osećali pri davanju krvi, pogotovo ako je to prvo davanje, određeni saveti bi mogli da budu od koristi. Preporučuje se da pre davanja krvi osoba bude odmorna, da je prethodne noći spavala uobičajeno (dovoljno), da je uzela lagani obrok i izvesnu količinu tečnosti- najbolje 4 čaše vode 1-2 sata pre davanja krvi.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu