Ročište o sudbini Metal sistema odloženo za 25. avgust - iKragujevac


Vesti

Na prvom poverilačkom ročistu za kragujevačko preduzeće Metal sistemi u stečaju danas nije doneta odluka da li će to preduzeće ići u bankrot ili u reorganizaciju.

Ročiste je prekinuto pošto stečajni upravnik, Agencija za privatizaciju, nije blagovremeno sačinila ekonomsko-finansijski izveštaj sa procenom likvidacione vrednosti imovine i prikazom prava poverilaca na imovini stečajnog dužnika.

"S obzirom da zbog složenosti poslova i imovine kojom raspolaže dužnik, Agencija za privatizaciju nije uspela da blagovremeno sačini izveštaj, uz saglasnost prisutnih poverilaca, ročište je odloženo za 25. avgust. Kompletan izveštaj bi pomogao poveriocima da se odluče da li će na tom ročištu glasati da preduzeće da ide u pravcu bankrotstva ili će sačekati zakonski rok od 90 dana i podneti plan reorganizacije', rekla je novinarima stečajni sudija Tatjana Todorović.

U prisustvu poverilaca, preduzeća i radnika, na ročištu je izvršen izbor predsednika skupštine i odbora poverilaca koji je sastavljen od sedam članova.

Predstavnik sindikata Metal sistemi Miloš Tanasković rekao je novinarima da stečaj nije krenuo dobrim putem, jer odlaganje ročista predstavlja odugovlačenje sa čitavim stečajnim postupkom.

"Nije dobro, jer jedino stečaj koji bude brz može da donese povoljna rešenja za konačni status firme, odnosno za nastavak proizvodnje i nakon stečaja. Svako odugovlačenje vodi firmu na put bez povratka', rekao je Tanasković.

Metal sistemi imaju dve proizvodne celine - fabriku lanaca nekadašnje industrije "Filip Kljajić", i procesnu opremu koja proizvodi metalne konstrukcije. To preduzeće imalo je krajem 2014. godine 240 radnika, a podržavljeno je 2011. godine, posle protesta zaposlenih zbog loše privatizacije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu