U Kragujevcu obeležen Svetski dan Roma - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac i nova gradska administracija imaju nameru, kada je reč o ostvarivanju prava, socijalnoj inkluziji, iskorenjivanju diskriminacije i marginalizacije pripadnika romske nacionalnosti i drugih manjina, zajedničku izradu Lokalnog akcionog plana za Rome 2015 – 2018. 

Unapređenje položaja pripadnika romske populacije i pitanja njihovog obrazovanja, stanovanja i zapošljavanja u našem gradu zajednički, sa predstavnicima romskih udruženja, možemo postići izradom ovog plana, uključujući ih u sve segmente društva, što istovremeno povlači i mnogo bolji životni standard za naše sugrađane romske nacionalnosti ali i neophodno očuvanje njihove tradicije, kulture i jezika – rekao je Edis Durgutović, pomoćnik gradonačelnika za upravljanje projektima i ostvarivanje, unapređenje i zaštitu ljudskih i manjinskih prava, na prijemu koji je organizovao povodom obeležavanja Svetskog dana Roma.

Nakon zvaničnog dela prijema za predstavnike romskih udruženja i organizacije civilnog društva održan je radni sastanak na kome je Zoran Pavlović, gradski koordinator za romska pitanja prezentovao dosadašnji rad Kancelarije za romska pitanja kao primer dobre prakse u integraciji Roma što potvrđuje i dobijeno priznanje Prvog grada Srbije na međunarodnoj konferenciji održanoj u Budimpešti.

Na radnom sastanku predstavnici udruženja razgovarali su o problemima, a sastanku je prisustvovao i zaštitnik građana Mihailo Ignjatović.

U cilju rešavanja problema romske populacije, mojih sunarodnika i sugrađana, grad Kragujevac ima sistemski prilaz a zvanično počinje od 2006. godine otvaranjem Kancelarije za romska pitanja. Gradska kancelarija je svojim radom povezala sve relevantne institucije kao što su Centar za socijalni rad, Školska uprava i škole, Policijska uprava, Nacionalna služba za zapošljavanje, Dom zdravlja i KBC, Zavod za zdravstveno osiguranje, Gradska kancelarija Crvenog krsta kao i Eparhija Šumadijska.

Mediji su velika podrška našoj nameri u informisanju o postojanju organizacija i ostvarivanju prava naših sunarodnika i sugrađana – rekao je Zoran Pavlović, izvršilac za poslove saradnje i integracije Roma u Kragujevcu.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu