Blizu 17.000 prigovora potrošača u 2014.godini - iKragujevac


Vesti

U Srbiji je u prošloj godini evidentirano blizu 17.000 prigovora potrošača na kupljene proizvode, od kojih se najveći broj odnosi na kvalitet obuće, izjavila je danas u Kragujevcu pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Vesna Novaković.

"Od ukupnog broja prigovora, oko 15 odsto se odnosi na kvalitet obuće, pre svega, sportske, a negde po 10 procenata prigovora se odnosi na mobilne telefone, telekomunikacione usluge, računare, IT opremu i usluge od opšteg ekonomskog interesa", rekla je Novaković.

Naglašavajući da su to najčešći problemi sa kojima se suocavaju potrošači u Srbiji, Novaković je rekla da je reč o sličnim prigovorima kakvi su evidentirani u razvijenim zemljama Evrope.

Na konferenciji za novinare u Kragujevcu, organizovnaoj povodom obeležavanja 15. marta - Međunarodnog dana potrošača, saopšteno je i da je u februaru počela realizacija dva projekta, vredna više od 600.000 evra, a koja finansira nemačko ministarstvo za razvoj.

Prema rečima direktora Centra za evropske politike iz Beograda Nebojše Lazarevića, reč je o projektima stvaranja Potrošačke mreže zapadnog Balkana i izradi studije o kvalitetu komunalnih sluga u tom regionu, koju taj centar radi sa nemačkim GIZ-om.
"Projekte radimo na nivou celog Zapadnog Balkana, zato što, verovali ili ne, pravni osnov gotovo je isti i u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, kao i, nažalost, problemi potrošača", rekao je Lazarević i dodao "da projekat dodatno ima smisla zato što je reč o državama članicama CEFTA sporazuma".

Na konferenciji za novinare saopšteni su i rezulati analize uzoraka devet proizvoda od meda i 22 polutrajna proizvoda od mesa koji se prodaju u "Rodi", "Tempu", Matijeviću", "Maksiju", "Idei", i "DIS-u" u Kragujevcu.

Prema rečima predstavnice Instituta za javno zdravlje Kragujevac Mirjana Milosavljevcih sve analize kvaliteta tih proizvoda su u okviru zakonom predviđenih normi i pravila, kao i da su prisustvo dijastaze u medu i proteina u mesu, u okviru zakonom predviđenih normi.
"U principu, kada imate na tržištu proizvod znatno jeftiniji uvek postoji sumnja da se radi o nekom falsifikatu, i u principu treba posumnjati kako se nekome to isplati da prodaje po toj ceni. Međutim, što se tiče ovih proizvoda, koje smo mi kontrolisali, oni su , u skladu sa zakonskom regulativom", rekla je Milosavljević.

Predsednik kragujevačke Organizacije za zaštitu potrošaca Zoran Nikolić rekao je da će se u narednom periodu raditi, kako je naveo, dublje analize u smislu da li proteini u mesu potiču od mesa ili su biljnog porekla, kao i da li u vinu ima grožđa.
"Mnogo je falsifikata na na našem tržištu, ali ne možemo izaći u javnost bez akreditovane metodologije i bilo koga okriviti, jer to je jedan jedinstven stub srama i to povlači i određene odgovornosti", rekao je Nikolić.

On je naglasio "da je plan Organizacije za zaštitu potrošača rad na poboljšanju kvaliteta namirnicima.

tanjug.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu