EKSKLUZIVNO: Predsednik opštine Aranđelovac govori za iKragujevac - iKragujevac


Vesti

Predsednik opštine pod Bukuljom, kulturnog i turističkog centra Šumadije, Aranđelovca, Bojan Radović govori ekskluzivno za iKragujevac o životu u Aranđelovcu, projektima, obavezama, slobodnom vremenu... 

-Gospodine Radoviću kako se danas živi u Aranđelovcu ?

Ne možemo da prenebregnemo činjenicu da su reforme teške za sve naše sugrađane, ali moramo da budemo svesni da bez njih ne možemo da napravimo ozbiljan pomak napred. Nadam se da će predstojeće godine biti godine oporavka naše zemlje i da će stanovnici naše opštine takođe živeti bolje.

-Kako ocenjujete rad koalicije okupljene oko SNS, kakvi su odnosi sa koalicionim partnerima ?

Moram da Vas podsetim da je SNS u Aranđelovcu na poslednjim lokalnim izborima osvojio 27 od 41-nog mandata u lokalnoj skupštini.Svesni smo bili činjenice da nam je i pored apsolutne većine u našem parlamentu potreban širi konsenzus za realizaciju ozbiljnih projekata. Većinu u lokalnom parlamentu sad čini 36 odbornika od 41-nog i mislim da smo na ovaj način pokazali političku zrelost i racionalnost. Imamo dobru saradnju sa koalicionim partnerimo i usaglasili smo se oko najvažnijih ciljeva.

-U kakvom je stanju privreda u Aranđelovcu?

Starteški pravci razvoja naše opštine su turizam, poljoprivreda i privreda u užem smislu-industrija, razvoj malih i srednjih preduzeća koji trebaju da budu okosnica privrede naše opštine.

Najveći problem sa kojim se suočavamo je nedostatak električne energije. Zvuči neverovatno, ali je potpuno istinito da mi našim preduzimljivim investitorima koji su se snašli u ovim teškim vremenim i izgradili prave brendove ne možemo da obezbedimo dovoljno električne energije kako bi proširili postojeće kapacitete. Iz tog razloga uspeli smo da pronadjemo lokaciju i u saradnji sa Eps-om obezbedimo sredstva za projekat nove trafo stanice koja će stabilizovati snabdevanje električnom energijom naše opštine u narednim decenijama. Vrednost projekta je blizu 4 miliona evra. Na svaki način pokušavamo da napravimo ambijent i povoljnu poslovnu klimu kako bi privukli nove potencijalne investitore. U duhu takve saradnje i uspostavljanja dvosmerne komunikacije doneli smo odluku o osnivanju privrednog saveta, koji će pored učestvovanja u pripremi i izradi strateških dokumenata imati važnu ulogu u unapređivanju saradnje između privrede i opštine i javnih preduzeća.

-U izbornoj kampanji pominjana je izgradnja fabrike vode. Kako ste zadovoljni realizacijom tog projekta ?

Nismo imali nikakav problem i sujetu da sve započete projekte u nekoliko prethodnih vlasti nastavimo i završimo u što kraćem roku. Fabrika vode je samo jedan u nizu projekata, pored npr rekonstrukcije bioskopske dvorane ili recimo završetka zgrade solidarnosti koje smo takođe završili u prethodnom periodu. Fabrika vode je obezbedila kvalitetno snabdevanje vodom i posle dužeg vremena Arandjelovčani piju ispravnu vodu u parametrima propisanim pravilnikom. Upravo se spremamo da konkurišemo za drugu fazu kad je u pitanju vodosnabdevanje, a to je poboljšanje vodozahvata sa reke Kačer, čime bismo sa sadašnjih oko 100 l/s podigli kapacitet prepumpavanja na preko 200 l/s. Trenutno u našoj akumulaciji ima dovoljno vode za nekoliko narednih godina, ali odgovorna vlast mora da brine o budućim generacijama i naravno da gleda unapred i razmišlja o sve većem problemu klimatskih promena. Ne tako davno bili smo suočeni sa pretnjom da grad ostane bez vode i ovim projektom bismo definitivno rešili problem vodosnabdevanja i u sušnijim godinama. Pokušaćemo da i ovaj projekat realizujemo delom iz sopstvenih prihoda u saradnji sa Direkcijom za vode.

-Glavna ulica je svakako pitanje koje ne možemo zaobići. Da li će Aranđelovčani dobiti bulevar kao što to imaju drugi veći gradovi u Srbiji ?

Upravo završavamo predposlednju i najtežu fazu glavne ulice Knjaz Miloš. Veliki problem nam je bio zatvoren centar grada u kome je skoncetrisan veliki broj privrednih subjekata, banke, kafici, butici...itd Uskoro ćemo krenuti sa objedinjenim projektom poslednje faze glavne ulice i najveće bočne ulice Jadranske. Želimo da budemo bukvalno turistički cvet na turističkoj mapi Srbije i Regiona. Ovaj projekat u potpunosti realizujemo iz sopstvenih prihoda. Moram da napomenem da su nam za turizam neophodni i projekti rekonstrukcije prilaznih magistralnih puteva. Ove godine iz republičkih sredstava se upravo realizuje jedan takav projekat u našoj opštini, rekonstrukcija magistralnog puta M4 koji povezuje Topolu, Aranđelovac i Lazarevac. Vrednost radova je oko 11 miliona evra i preko 80 % trase prolazi kroz našu opštinu. Znači u našoj opštini vrednost radova prevazilazi ceo naš godišnji budzet. Nadam se da ćemo moći da iz naših sredstava finansiramo deonicu ovog puta koja prolazi kroz urbani deo opštine, ulica koja prolazi pored autobuske stanice, a koju mi održavamo.Tako bismo rekonstruisali drugu najveću ulicu u našem gradu i u potpunosti promenili izgled centra naše opštine, a u isto vreme sa već postojećim i nabavkom novih pešačkih semafora poboljšali bezbednost u saobraćaju.

-Izgradnja azila za pse je ocenjivana kao ambiciozan projekat. Koliko je realizacija tog projekta koštala Aranđelovčane?

Najveći problem u ovom trenutku nam predstavlja nekontrolisano kretanje pasa lutalica. Upravo iz tog razloga smo krenuli u realizaciju ovog projekta i pripremili sve neophodne saglasnosti i dozvole. Nadam se da ćemo vrlo brzo krenuti u realizaciju nabavke za izvođenje radova i najzad rešavanje problema. Pored izgradnje azila za pse takođe je neophodno podržati inicijativu lokalnih samouprava ka Ministarstvu poljoprivrede za izmenu Zakona o veterinarstvu gde se predlaže jedinstvena baza podataka o zbrinutim životinjama, kao i problem sa naknadom štete od ujeda pasa koje bi trebalo pratiti u saradnji sa Ministarstvom pravde koje bi vodilo takav registar. Potrebna je edukacija gradjana i tek tada možemo očekivati trajno rešavanje ovog velikog i kompleksnog problema.

-Kada možemo očekivati revitalizaciju kompleksa Bukovička banja, hotela „Staro zdanje“ i hotela „Šumadija“ ?

Svi prethodno pomenuti projekti su neophodni da bi Arandjelovac postao ozbiljna turistička destinacija. Svakako da je renesansa Bukovičke banje i našeg grada kada je u pitanju turizam počela sa radom rekonstruisanog hotela Izvor koji je u 2014. proglašen za najbolji hotel na Balkanu. Za potpunu revitalizaciju kompleksa Bukovičke Banje neophodna je i rekonstrukcija postojećih hotela Staro Zdanje i Šumadija. Investitor je pored pomenutih objekata kupio i objekte Arkade i otvoreni bazen. Na tom prostoru je investitor zainteresovan za izgradnju novog hotela-depandansa sa 400 smeštajnih kapaciteta, kako bi sa već postojećim kapacitetima mogao da učestvuje i na Svetskim kongresima kada ja u pitanju turistička ponuda. Posle više razgovora sa predstavnicima Vlade, resornih ministarstava, nadležnih zavoda, došlo se do zaključka da je neophodno izmeniti Uredbu o proglašenju parka kao spomenika prirode u prostoru oko hotela čime se omogućuju svi neophodni radovi za realizaciju ovog projekta. Opština Arandjelovac je usvoljila Plan Generalne regulacije i uskoro ćemo krenuti i u nabavku za obrađivača plana Detaljne regulacije kojim će se u potpunosti definisati sve pomenuto. Nadam se da će i od strane investitora realizacija biti ispoštovan u skladu sa investicionim planom koji predviđa rok od 7 godina za sva tri hotela.

-Koliko traje vaš radni dan ?

Pored funkcije predsednika opštine, ja sam i komandir štaba, tako da u ovim turbulentnim vremenima gotovo da nemam slobodnog vremena. Funkcija predsednika opštine je vrlo zahtevna i povlači veliku odgovornost. Građani očekuju da u kratkom periodu rešite svaki problem, ponekad to nije moguće i teško je sa time se nositi. Često radim i vikendom i pokušavam da se organizujem što je moguće bolje. Na žalost vremena je uvek malo i porodica najviše trpi....

- Kako provodite slobodno vreme, šta Vas opušta ?

Sa obzirom da sam diplomirani tehnolog i fizičar neretko pogledam nešto vezano za tehniku i prirodne nauke. Za razliku od politike tu nema proizvoljnosti i sve je precizno, da se malo našalimo.. Trenutno sam na doktorskim studijama na inženjerstvu zaštite životne sredine i to je svakako tema koja me dosta interesuje i oblast kojom bih voleo da se u budućnosti bavim. Volim da pogledam dobar film i ponekad odem u pozorište. Od kako smo renovirali bioskop više puta se uvećao broj posetilaca, i ja sam čest gost. Nedostaju mi sportski tereni, vreme kad sam ih posećivao kao rekreativac ili gledajući razne sportove i utakmice. Uvek je najlepše kada ste kod kuće sa porodicom.

- Da li postoji nešto u Vašoj političkoj karijeri što smatrate da ste mogli da uradite bolje ?

Mnogo toga, samokritičan sam i mnogo toga mi smeta i mislim da može bolje. Građani previše očekuju od Vas i na kraju i sami očekujete puno pa je i normalno da se ponekad razočarate jer nešto ipak niste mogli da realizujete. Ako ste spremni na rad i učenje možete puno da napredujete.

-U kojoj meri mislite da su građani zadovoljni Vašim dosadašnjim radom ?

To je relativno pitanje, što više radite građani očekuju još više. Na primer, pre 25 godina su sklopljeni ugovori za vodosnabdevanje u 4 sela. Odlučno smo krenuli da realizujemo projekat i već smo uveli u dva sela i do 2017. se nadam da ćemo završiti realizaciju. Ne prođe dan, a da neko od tih meštana ne pita za vodu, zaboravili su da su čekali 25 godina. Slično je i sa projektom, put Brezovac-Vinča čija je realizacija je trenutno u toku, a na koji se čeka nekoliko decenija. Meštani su već dolazili da pitaju za ostale puteve, a realizacija samo ovog košta 32 miliona. Ako Vam kažem da se od nas očekuje da rekonstruišemo i bolnicu koja je stvarno ozbiljan problem, ali pod ingerencijom Republike . Mislim da građani i ne trebaju da gledaju nazad, ali malo strpljenja bi nam svima došlo.

Zadovoljan sam onoliko koliko su zadovoljni i građani. Pokušaćemo da ispunimo njihova očekivanja, na kraju oni daju ocenu rada.


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu