KC KG: I dalje bez poseta, od ''svinjskog gripa'' obolelo šestoro - iKragujevac


Vesti

U Kliničkom centru Kragujevac hospitalizovano je šest pacijenata, koji su zbog teškog zdravstvenog stanja već danima priključeni na aparate za veštačko disanje. Među njima su pacijenti iz Kragujevca, Novog, Pazara, Ćuprije i Rekovca, a prema navodima prof. dr Olgice Gajović, njihovo stanje je za sada stabilno.

“Za sada su stabilni. Znači nema progresije bolesti kako radiološki, tako ni klinički. Oni imaju tešku kliničku formu sa respiratornom insufincijencijom, jedne teške pneumonije. Smanjena je razmena gasova zbog oštećenja pluća tako da moraju da budu priključeni na aparate za veštačko disanje”, kaže Gajović.

Ipak se upozorava na opreznost, jer grip vrlo lako može da se iskomplikuje, posebno kod hroničnih bolesnika, kojima je zdravlje već narušeno, zbog čega je bitno da odu lekaru ukoliko imaju visoku temperaturu, malaksalost, osećaju bolove u mišićima, kašlju ili imaju probleme sa disanjem.

“Kod pacijenata koji imaju hronična srčana, plućna oboljenja, dijabetes ili pak hronična bubrežna oboljenja ili pad imuniteta, on postaje veoma ozbiljna komplikacija koja izaziva pogoršanje njihovog osnovnog oboljenja. Postoji potreba je za posebnom opreznošću, ali nema razloga za bilo kakvo paničenje, odnosno stvaranje jačeg utiska nego što on jeste u onome što se razvija danas u populaciji”, zaključuje Tiodorović.

Komisija za zaštitu od bolničkih infekcija Kliničkog centra Kragujevac, je pre sedam dana, kao preventivnu meru protiv širenja virusa gripa, do daljnjeg zabranila posete pacijentima koji se leče u toj zdravstvenoj ustanovi. U međuvremenu to su učinile i skoro sve veće zdravstvene ustanove u Srbiji. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu