PETICIJA: Meštani okoline Kragujevca ne daju svog popa! [FOTO] - iKragujevac


Vesti

Nekoliko stotina meštana iz tri sela u okolini Kragujevca, Lužnica,Pajazitova i Mironića, nemaju mira od kada su čuli da njihovog svetenika Gojka Markovića žele da prebace u drugu Eparhiju. Zapretili su da novog neće primiti u kuću i da će prestati da idu u crkvu, te su pokrenuli peticiju i prikupili stotine potpisa kako bi sačuvali “svog” sveštenika. 

Seljaci kažu da, ukoliko sveštenik Gojko Marković bude izmešten, oni novoga u kuću neće primati, a u crkvu neće dolaziti. Meštani tri sela u glas tvrde da je za njih “patrijarh Pavle, pa sveštenik Gojko”.

Sve je počelo pre nekoliko meseci kada je narod saznao šta se popu sprema, a on o svemu ćutao. Sveštenik Gojko je preklinjao seljake da ne čine ništa povodom odluke crkve, ma kakva ona bila, ali uzalud. Kako bi pokazali da vole svog sveštenika, više od 100 seljaka se okupilo ispred crkve u selu Lužnice, a Mirko Veljković kaže da je peticiju samo u ovom selu potpisalo 250 ljudi. 

– Mi boljeg sveštenika nismo imali. Od sirotinje ne može da se uzme, kad mu daju za slavski kolač 500 dinara, on vrati kusur 200. Crkvu nam je obnovio, fizikalisao sa nama u radnom odelu, decu nam je u crkve vratio, mladi poste i pričešćuju se, starima je kao socijalni radnik. Bog nam ga je poslao – rekao je Veljković.

Dragomir Drakče Živanović je dodao da ukoliko otac Gojko ode, crkve će u tri sela opusteti. Jovan Slavković priča da je njegov tast, starina koji je pola veka bio predsednik crkvene opštine, plakao kada je čuo da će popa Gojka izmestiti. Goran Slavković, sadašnji predsednik crkvenog odbora kaže da nikada ni jedan sveštenik za selo nije uradio koliko otac Gojko.

– On je zaslužan što smo obnovili ogradu, što smo uradili kompletnu fasadu na crkvi, što nam je donirana kapija koja košta 4.000 evra. Donatori su pare dali zahvaljujući baš ocu Gojku, jer su znali da će on novac utrošiti za dobrobit crkve i seljaka, a ne za džipove ili popadijinu tašnu. Ja sam čuo da našeg popa Gojka crkva hoće i da raščini, ne samo da ga premeste. Da verujem ne smem, a istinu ne znamo jer nema ko da nam kaže. Otac Gojko, kakvog nam je Bog dao, ćuti, pokorno kaže da mi ne treba da se mešamo u odluke Eparhije – rekao je Goran Slavković.

Zašto je položaj oca Gojka ovakav, meštani otvoreno pričaju samo ako to mogu da kažu anonimno. koga se plaše, nije jasno.

– Otac Gojko slabo naplaćuje. Neki sveštenici za sečenje kolača uzimaju 1.500 dinara, naš pop tri puta manje. Za parastos neki popovi traže 8.000 dinara, naš Gojko “koliko imate”. Dok neki sahranjujući umrlog zarade 100 evra, naš Gojko opet nama ostavlja da platimo koliko možemo. Možda je to problem. Gojkova je tarifa mala, malo para prihoduje crkvi. Nije da on nanosi štetu Eparhiji, pa mi damo maksimalno koliko možemo, sramota nas je njegove dobrote.

Mirko Veljković je otkrio drugi deo problema, odnosno ono što je predstavljeno kao sveštenikova greška.

– Otac Gojko sa dvoje sitne dece i suprugom živi u Čačku. To se popu najviše zamera, što ne živi u kući kraj crkve u Lužnicama. Popadija radi u prosveti u Čačku i ne sme sebi da dozvoli u današnje vreme gubitak posla, što je nama, kao razumnim ljudima, potuno opravdano. Ono što mi tražimo od popa je da bude ovde kada treba, a on je uz nas uvek kada je potrebno. Gde on spava nama nije važno – rekao je on.

I u selu Pajazitovo, nedaleko od Lužnica, seljaci hoće da kažu koju reč o svešteniku. Crkva u selu je brvnara, specifična po tome što su je četnici podigli usred Drugog svetskog rata. Starina Dragan Krsmanović, koji brine o crkvi već 15 godina kaže da “znamo mi što im on smeta, ali mi ga ne damo”.

– Samo on zna kako mu narod živi i u skladu sa tim se ponaša. Mi njega ne branimo jer je sveštenik, nego jer je čovek. Sveštenik je svako ko je završio tu školu. Ali, ljudskost nas razlikuje, a otac Gojko nam je pokazao i naučio nas ta znači biti čovek. Nama je dobar je je posvećen, kada sveti vodicu ne završi posao i nestane već sedne i pita nas da li nam nešto treba i kako može da nam pomogne. To je pop – rekao je Krsmanović.

Otac Gojko je sveštenik u selima Lužnice, Pajazitovo i Mironić, gde živi ukupno 1.250 ljudi prema poslednjem popisu. Najveće selo su Lužnice, sa manje od 1.000 duša i skoro 300 potpisa u peticiji. Potpisivanje se nastavlja.

 

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu