NZS:Javni poziv lokalnim samoupravama - iKragujevac


Vesti

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Dejan Jovanović pozvao je danas lokalne samouprave da se uključe u sufinansiranje programa i mera aktivne politike zapošljavanja u 2013. godini, kojim bi se podstakao razvoj lokalnih i regionalnih politika zapošljavanja. Izuzetan značaj Nacionalna služba pridaje saradnji sa lokalnim samoupravama. Bitno je da se odluke donose što bliže građanima, da se sagledaju njihove potrebe, a mere aktivne politike zapošljavanja budu prilagođene potrebama i specifičnostima na lokalnom tržištu rada.

Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja za 2013. godinu planirano je sufinansiranje Programa za mlade stručna praksa, sticanje praktičnih znanja, za teže upošljive i socijalno ugrožene javni radovi, kao i subvencije za samozapošljavanje i subvencije poslodavcima za zapošljavanje na novootvorenim radnim mestima.

Nacionalna služba učestvuje u finansiranju projekata lokalnih samouprava nekoliko godina unazad. Prve godine, 2010. svega 10-tak lokalnih samouprava je finansiralo sa nama programe zapošljavanja, da bi u naredne dve godine realizovali više od 157 sporazuma sa lokalnim samoupravama, zahvaljujući kojima je 6.000 građana dobilo posao.

Osnovni uslovi za sufinansiranje mera ili programa aktivne politike zapošljavanja je da lokalna samouprava ima formiran Lokalni savet za zapošljavanje, donet lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2013. godinu, kao i usklađene programe ili mere sa prioritetima i ciljevima lokalnog ekonomskog razvoja i lokalnog tržišta rada. Potrebno je i da lokalna samouprava obezbedi više od polovine sredstva za finansiranje određenog programa ili mera APZ. Ukoliko se radi o nerazvijenoj opštini ministar nadležan za poslove zapošljavanja, može odobriti učešće u finansiranju i kad je obezbeđeno manje od polovine potrebnih sredstava.

Lokalne samouprave zahteve podnose Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, preko filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, a rok za podnošenje zahteva je 31. januar 2013. godine. Sve neophodne obrasce lokalne samouprave mogu pronaći na sajtu www.nsz.gov.rs.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu