Svako dete bi trebalo da odraste uz mačku: Evo i zašto! - iKragujevac


Svaštara

Kada dete i ljubimac odrastaju zajedno oni stvaraju jedinstvenu i neraskidivu vezu koja se vremenom pretvara u pravo prijateljstvo. Ljubimac vremenom na dete počinje da gleda, ne kao na odraslog vlasnika, već kao na svoje mladunče!

Novije studije pokazuju da deca koja odrastaju uz ljubimcda imaju manje šanse da obole od alergija, ali i veće šanse da razvijaju neverbalnu komunikaciju nego deca koja nemaju priliku da žive sa životinjama.

Odgovornost

Deca koja imaju ljubimce u ranom detinjstvu razvijaju osećaj odgovornosti prema drugima. Životinjama je potrebna pažnja, a dete se polako navikava da je pruža drugim živim bićima. Deca koja su aktivna u podizanju ljubimca češće razviju empatiju i postanu saosećajniji ljudi. Na ovaj način deca ranije nauče da budu odgovorna za sebe.

Samopouzdanje

Uz odgovornost dolazi i samopouzdanje. Vremenom se uz uspešnu negu ljubimca javlja i ljubav životinje prema detetu, a na taj način dete stiče utisak da je „dobro odradilo zadatak“. Samopouzdanje deteta raste i ono postaje ponosno na svoja dostignuća.

Igra i vežba

Kućnim ljubimcima potrebna je pojačana aktivnost. Dečaci i devojčice koje u detinjstvu trčkaraju za ljubimcima uglavnom ostaju u dobroj formi i tokom života. U principu, uz ljubimca cela porodica provodi više vremena napolju, a svež vazduh i fizička aktivnost prijaju svakome.

Spokoj i pribranost

Kućni ljubimci imaju sposobnost da umire decu. Neki mališani su čak i opušteniji sa životinjama nego sa roditeljima. Kao i odrasli, koji posle stresnog posla i obaveza beže u zagrljaje svojih pasa i mačaka, tako i deca u dodiru sa njima nalaze spokoj. Kada su vaša deca tužna, uznemirena ili ljuta nema toga što će ih brže oraspoložiti od ljubimca.

Ukoliko ste odrasli sa mačkom, ili ste pak roditelj deteta koje odrasta uz macu, podelite sa nama svoja iskustva!  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu