Amerikanci znaju uzrok velikog izumiranja - iKragujevac


Svaštara

Novi rezultati istraživanja američkih naučnika ukazuju da je jedan od najvećih kratera na zemlji koji se nalazi u današnjoj Rusiji, posledica udara asteroida, zbog kog je pre 33,7 miliona godina došlo do masovnog izumiranja brojnih vrsta.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji precizno su datirali stene ispod Popigaj kratera u Sibiru i utvrdili da potiču iz doba eocena, kada se dogodilo i masovno izumiranje živog sveta, piše Hafington post.

Pre 33,7 miliona godina došlo do masovnog izumiranja.Dugo se smatralo da su za izumiranje u eocenu bile krive klimatske promene, ali sada je novi osumnjičeni zapravo hladnoća.

Naime, udar nekog asteroida može da dovede do podizanja prašine koja blokira prodiranje sunčevih zraka, zbog čega se temperatura na Zemlji drastično spušta.

Popigaj krater je jedan od 10 najvećih na Zemlji, a 2012. godine ruski naučnici tvrdili su da sadrži ogromne količine industrijskih dijamanata.

Naučnici su isključili mogućnost klimatskih promena kao uzročnika izumiranja, tako što su merili izotope kiseonika, ugljenika i drugih elemenata u stenama iz doba eocena. Oni su ocenili da je ta epoha počela ekstremno toplim klimatskim uslovima, a zatim je došlo do naglog zahlađenja koje se poklapa sa izumiranjem.

To ukazuje da je došlo do kratkotrajnog ali ekstremnog zahlađenja, posle kog su se ponovo vratile više temperature. Starost kratera savršeno se poklapa sa takvim procenama.

Krajem eocena dogodilo se poslednje veliko izumiranje u istoriji Zemlje. Više od 90 odsto puževa je nestalo, žestoko su pogođeni morski ježevi, a izumrli su i poslednji drevni kitovi zubani, koje su smenili savremeni kitovi.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu