Popović uz zvuk sirene doneo radost Kragujevčanima (FOTO) - iKragujevac


Sport

Košarkaši Radničkog preživeli su pravu dramu u susretu sa užičkom Slobodom, u 5. kolu Košarkaške lige Srbije. Puleni trenera Igora Todorovića su na gotovo filmski način uspeli da dođu do trećeg trijumfa u svom „Jezeru“ ove sezone, i to pogotkom Matije Popovića uz poslednji zvuk sirene - 92:90 (23:27, 24:16, 25:23, 20:24).

Obe ekipe su u ovaj meč ušle oslabljene. Radnički je drugu utakmicu zaredom nastupio bez jedne od svojih glavnih vedeta Andreje Stevanovića, dok na drugoj strani trener Slobode Vladimir Lučić nije mogao da računa na prvog strelca ekipe Dimitrija Nikolića. 

Radnički je diktirao ritam na samom startu utakmice i imao rezultatsku prednost koja je potrajala sve do sredine uvodne deonice, kada su gosti iz Užica preuzeli vođstvo u svoje ruke i nisu ga ispuštali sve do odlaska na prvi obavezni predah (27:23).

Dobro je Radnički otvorio drugu deonicu i trojkama Veljovića i Nedeljkovića vratio rezultatsku prednost u svoje okrilje (29:27). Uzvratili su košarkaši Slobode serijom 4:0, da bi nakon „duge dvojke“ Pažina povratili rezultatski suficit sa kraja prve četvrtine (35:31).

U želji da malo odmori startnu „četvorku“ Ivana Nedeljkovića i da istovremeno pojača skok, trener Radničkog Igor Todorović odlučio je da u igru uvede još jednu klasičnu „peticu“ Stefana Đorđevića, što se ispostavilo kao dobar potez koji je izbacio Užičane iz ritma i Šumadincima doneo preokret i novo vođstvo (38:37).

Seriju Kragujevčana nakratko je prekinuo Pažin, ali je usledila trojka Dumića, a zatim i poeni Veljovića sa linije penala, pa je kragujevački tim očas posla izbio na "plus četiri" (43:39). 

Ovu rezultatsku zalihu Šumadinci su uspeli da uvećaju sredinom naredne deonice, pre svega zahvaljujući raspoloženom Stefanu Đorđeviću, koji je u ovom periodu igre stigao da ubaci i jednu trojku, da bi nakon ukradene lopte i poena kapitena Katića, Radnički po prvi put došao do dvocifrenog „plusa“ (67:56).

Ipak, Užičani su do ulaska u poslednju deonicu uspeli da spuste „minus“ i zaostatak svedu u jednocifrene okvire (72:66).

Nova Dumićeva trojka u 33. minutu vratila je Radničkom dvocifrenu prednost (77:66), ali su potom usledili minuti „praznog hoda“ za Kragujevčane, što su košarkaši Slobode iskoristili najpre da prepolove zaostatak, a onda i da stignu do izjednačenja (81:81).

Šumadince je ponovo pokrenula trojka Nedeljkovića, na koju su se nadovezali poeni kapitena Katića i Đorđevića, da bi krug zatvorio Popović sa linije penala za 90:85 pri ulasku u poslednji minut.

Delovalo je da su Kragujevčani na dobrom putu da konačno slome otpor svog rivala, ali je usledila trojka Tadića, pa poeni Marjanovića iz slobodnih bacanja, tako da je na četrdesetak sekundi pre kraja rezultat ponovo bio u egalu (90:90).

Usledila je tako još jedna neizvesna završnica za košarkaše Radničkog. Nakon što Stepanović nije uspeo da realizuje napad gostiju, Kragujevčani su dobili oko desetak sekundi da organizuju poslednji napad za pobedu. Lopta je završila u rukama Nedeljkovića, koji je odlučio da šutne za tri poena, ali tom prilikom nije uspeo ni da dobaci do obruča. Ipak, na pravom mestu našao se Matija Popović, koji je uhvatio loptu nakon promašaja svog saigrača i uz zvuk sirene je poslao kroz obruč za veliko slavlje Šumadinaca.

Kapiten Raško Katić ponovo je bio najraspoloženiji za igru u taboru Kragujevčana. Iskusni centar upisao je 31 poen, uz 4 skoka i 5 asistencija. Veliku podršku Katić je imao u Filipu Dumiću, koji je nanizao 20 poena, uz 5 uspešnih dodavanja, a među igračima sa dvocifrenim učinkom našao se i Stefan Đorđević sa 16 poena.

U ekipi iz Užica odličan utisak ostavio je Tadija Tadić, koji je upisao 21 poen, uz stopostotnu preciznost u šutu za tri poena (4-4). Andrija Marjanović je postigao tri poena manje (18), uz 7 uhvaćenih lopti, Pažin je dodao 14, Stepanović 13, a Simić 10 poena.

Sloboda je jedna mlada i poletna ekipa, koja puno trči i konstantno menja ritam tokom utakmice. Mi smo imali lepu priliku da ranije prelomimo utakmicu u svoju korist, ali nismo uspeli. Odlika dobrih ekipa je da pobeđuju i kada ne igraju baš najbolje, tako da je najbitnije da smo dobili ovaj meč na kraju, ocenio je Stefan Đorđević, centar kragujevačkog tima.

Strateg Radničkog Igor Todorović takođe smatra da je njegova ekipa mogla ranije da reši pitanje pobednika, ali mu je drago što su njegovi igrači imali dovoljno jake živce i karakter da iznesu ovu utakmicu do kraja.

Znali smo da ekipa Slobode izuzetno dobro trči i da je u stanju da se vrlo brzo vrati iz dvocifrenog „minusa“, što se videlo i na ovoj utakmici. Upravo iz tih razloga zahtevao sam od svojih igrača da malo uspore ritam igre. Činjenica je da smo krajem treće četvrtine imali jedanaest poena prednosti i umesto da mirno privedemo meč kraju, mi smo iskazali priličnu dozu nediscipline, kako na terenu, tako i na klupi. Igrači moraju da shvate da svoj lični ego moraju da podrede uspehu tima i da je to jedini ispravan put. Na kraju nam se, kako mi se čini, vratilo za onaj nesrećan poraz u Zemunu prošlog vikenda, smatra Todorović.

Nakon pet odigranih kola, košarkaši Radničkog zauzimaju četvrtu poziciju na tabeli sa osam bodova, koliko su osvojili i Novi Pazar i lazarevačka Kolubara.

Kragujevčane u utorak očekuje gostovanje kruševačkom Napretku na startu kup takmičenja, dok će narednu utakmicu u KLS ekipa trenera Igora Todorovića odigrati sledećeg vikenda, kada odlazi na noge OKK Beogradu. 

KK RADNIČKI – KK SLOBODA 92:90 (23:27, 24:16, 25:23, 20:24)
KRAGUJEVAC
Dvorana: „SBB Jezero“
Gledalaca: /.

Sudije: A. Glišić, R. Arsenijević, S. Dašić

KK RADNIČKI: Popović 7, Dumić 20, Nedeljković 9, Milosavljević 2, Dimovski, Katić 31, Veljović 7, S. Đorđević 16. Nisu igrali: Jocić, Glišović, Denović i M. Đorđević. Trener: Igor Todorović.

KK SLOBODA: Marjanović 18, Simić 10, Ilkić 6, Ćubić 8, Stepanović 13, Tadić 21, A. Ilić, Pažin 14. Nisu igrali: U. Ilić, Tejić, Božić i Matović. Trener: Vladimir Lučić

KK Radnički (2).jpg   

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu