SAOPŠTENJE SNS: Teritorijalni integritet i suverenitet Srbije – crvene linije za svakog člana Vlade - iKragujevac


Politika
Poslanici u Narodnoj skupštini izglasali su novu Vladu, a tim povodm saopštenjem za javnost oglasila se Srpska napredna stranka u Kragujevcu:

“U svom ekspozeu, mandatarka je iznela prioritete nove vlade, ali i podsetila na dosadašnje postignute rezultate u prethodnom dvogodišnjem, ali i desetogodišnjem periodu.

Usvajanjem ekspozea mandatarke Ane Brnabić i polaganjem zakletve članova njenog budućeg kabineta, Srbija je i zvanično dobila novu vladu.

U vreme gotovo, pa nezapamćene globalne krize bez presedana još od vremena poslednjeg svetskog rata, potrebno je mnogo profesionalne, političke, lične i svake druge hrabrosti, odvažnosti i, iznad svega, neupitnog patriotizma da bi se preuzela dužnost ministra jedne male zemlje na vrlo osetljivim geopolitičkim pozicijama.

U tom smislu, bez imalo preterivanja, sve čestitke budućim ministrima zbog iskazane želje da zemlju što bezbolnije i bezbednije provedu kroz globalnu krizu za koju se veruje da još nije ni počela u punoj meri i dijapazonom posledica koje će ostaviti na ceo svet, a posebno na Stari kontinent.

Nova vlada će, kao što je već najavljivano, u punom kapacitetu biti vlada kontinuiteta i politike nacionalnog spasa.

Iako po sastavu koaliciona, i u ovoj vladinoj postavi najveću odgovornost imaće Srpska napredna stranka, što proishodi iz najvišeg stepena poverenja građana na poslednjim parlamentarnim izborima, zajedno sa predsednikom stranke i države, Aleksandrom Vučićem.

Ako bacimo pogled u najbližu prošlost, konstatovaćemo da je i prethodni kabinet Ane Brnabić preuzeo dužnost i odgovornost u krajnje delikatnim okolnostima, u punom zamahu globalne pandemije korona virusa.

I, kao što je mandatarka i navela na samom početku svog ekspozea, Srbija je vrlo brzo postala glavna svetska dobra vest po uspešnosti te borbe, po nabavci vakcnna od pet proizvođača, po organizaciji vakcinacije, kao i po solidarnosti koju je pokazala prema građanima regiona omogućivši im da se vakcinišu kod nas, potpuno besplatno, ali i brojnim donacijama vakcina, testova i druge neophodne medicinske opreme.

Uz sve to, Srbija je, s obzirom na okolnosti, neverovatno povećala bolničke i druge kliničke kapacitete izgradnjom nekoliko kovid bolnica, ali i drugih zdravstvenih kapaciteta, istovremeno u tri navrata povećavši zarade zaposlenih u zdravstvu.

Mandatarka je istakla da će se projekti unapređenja zdravstvene zaštite nastaviti, posebno apostrofirajući rekonstrukciju Kliničkog centra Kragujevac na čijoj se pripremi neophodne dokumentacije već uveliko radi.

U svom ekspozeu, mandatarka je u utorak podsetila i na brojne pakete finansijske pomoći svim kategorijama građana, ali i privredi, kao i našim ljudima na Kosovu i Metohiji, uz maksimalno poštovanje fiskalne discipline, te podsetila da je pandemija u većini zemalja, uz pad privredne aktivnosti, dovela i do povećanja nezaposlenosti.

Za razliku od toga, Srbija je smanjila svoju stopu nezaposlenosti čak i u pandemijskim godinama i ostvarila privredni rast kao druga evropska zemlja po stopi privrednog rasta.

Privredna aktivnost se naročito ogledala u realizaciji zamašnih infrastrukturnih projekata, ali i u daljem privlačenju direktnih stranih investicija, zbog čega je zabeležen najveći bruto društveni proizvod u istoriji naše zemlje od 53,3 milijarde evra, s projekcijom za ovu godinu od preko 60 milijardi.

Mandatarka je podsetila i na ogromne iskorake u oblasti vladavine prava, pre svega na ustavne promene koje će rezultirati kako višim stepenom nezavisnosti i samostalnosti pravosuđa, tako i daleko boljoj efikasnosti sudske grane vlasti u korist građana.

Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije ostaje takođe visoko u vladinim prioritetima.

Prvenstvo će imati i set medijskih zakona, usmerenih na dalju profesionalizaciju i nezavisnost medija, zbog čega je u novoj vladi ustanovljeno i posebno ministarstvo za medije i telekomunikacije.

Ove, ali i druge oblasti kao što su poljoprivreda, zaštita životne sredine, ali i kultura, takođe će se naći visoko u vladinim prioritetima, očuvanje srpskog jezika i ćiriličnosg pisma, kao i specijalne veze sa Republikom Srpskom u skladu s Dejtonskim sporazumom čiji je Srbija potpisnik.

– Ceo svet je pogrešno verovao da će nakon završetka pandemije nastupiti era oporavka i ekonomskog uspona, ali sve je to promenio rat na istoku Evrope – rekla je mandatarka dodavši da su od tog 24. februara glavne teme energetika i inflacija, zaključivši da će Srbija morati da se pozicionira u svetu u kom će najveća jagma biti za energentima i hranom.

Ana Brnabić je istakla da će u saradnji sa šefom države Aleksandrom Vučićem Vlada Srbije aktivno raditi na novoj energetskoj politici, uz maksimalno oslanjanje na sopstvene resurse.

U novu energetsku politiku biće uloženo preko 12 milijardi evra, gde će veliki deo biti usmeren na zelenu agendu i obnovljivu energiju, što će zahtevati neophodan naučni i tehnološki razvoj i snažan zamah biotehnologije.

Zbog odličnih rezultata na polju dualnog obrazovanja biće nastavljen dalji obuhvat srednjih škola ovim formatom, a naročito će se insistirati na metodologiji dualnog obrazovanja na visokoškolskim insitucijama, gde kompanije iz privrede moraju pokazati viši stepen aktivnosti i kooperativnosti.

Novi kabinet će nastaviti realizaciju i implementaciju projekta Srbija 2020-2025. što se posebno odnosi na brze saobraćajnice, ali i zadate ciljeve u pogledu socijalne sigurnosti i standarda građana: da do 2026. godine prosečna plata bude hiljadu evra, a prosečna penzija 400 evra.

Mandatarka je posebno naglasila da će Srbija nastaviti svoj put evropskih integracija naglasivši da će njegova uspešnost najmanje zavisiti od brzine i kvaliteta naših reformi.

– Nekada je najvažnije pitanje bilo unapređivanje vladavine prava, a sada se sve svodi na dve tačke: da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji i koliko ćemo brzo doći do finalnog pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom – rekla je ona.

U delu ekspozea po ovom pitanju, mandatarka je pokazala poseban emotivni naboj, jasno rekavši da je prvo i pravo pitanje kada će Priština ispuniti svoj deo Briselskog sporazuma onako kako je to u tom dokumentu potpisano, a pre svega oko zajednice srpskih opština sa ovlašćenjima predviđenim tim sporazumom.

– Tražim poštovanje prema našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu isto onako kako se podržava suverenitet i teritorijalni integritet drugih – rekla je ona, naglasivši da je na Srbiju te 1999. godine izvršena brutalna agresija kada je pogaženo međunarodno pravo i svi principi Povelje UN, a da je 2008. godine taj proces brutalno nastavljen samoproglašenjem lažne države na delu naše zemlje, te da sve ovo što se danas dešava u Evropi jeste posledica tog čina neprincipijelnosti i selektivnog pristupa međunarodnom pravu.

Mandatarka se zatim obratila članovima svog budućeg kabineta rekavši im da će suverenitet i teritorijalni integritet države biti crvena linija za svakog od njih, budućih ministara od kojih će zahtevati da u svakom trenutku pokažu dužno poštovanje prema svakom građaninu Republike Srbije.

Sednica Narodne skupštine završena je usvajanjem ekspozea mandatarke i polaganjem zakletve članova nove Vlade Republike Srbije”, stoji u saopštenju SNS u Kragujevcu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu