Riker razgovarao s Dačićem o Kosovu - iKragujevac


Politika

Beograd -- Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Filip Riker sastao se danas u Beogradu s premijerom Ivicom Dačićem.

Kako je u međuvremenu najavljeno, Riker će popodne razgovarati i s prvim potpredsednikom vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem i savetnikom predsednika Srbije Markom Đurićem.

Pošto je ranije najavljeno da nakon stastanka Dačića i Rikera neće biti konferencije za novinare, izdato je saopštenje iz kabineta predsednika Vlade, u kom se naglašava da su Dačić i Riker tokom današnjeg razgovora pozitivno ocenili razvoj bilateralnih odnosa između Srbije i SAD-a.

"Naglašeno je da nastavak dijaloga između Beograda i Prištine doprinosi stabilizovanju situacije i približavanju Srbije Evropskoj uniji. Ocenjeno je da je dijalog jedini put za uspostavljanje trajne stabilnosti i da je cilj postizanje zajedničkih i pravednih rešenja", navedeno je u saopštenju iz Dačićevog kabineta.

"Razmatrane su mogućnosti unapređivanja ekonomske saradnje dve zemlje kako bi se brže prevazišle ekonomske teškoće u kojima se Srbija nalazi. Sjedinjene Američke Države podržavaju Srbiju na evropskom putu i smatraju je važnim partnerom u regionu", rečeno je na sastanku premijera sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Filipom Rikerom.

Uoči dolaska Rikera u Beograd na severu Kosova izbili su novi incidenti. U blizini administrativnog prelaza Brnjak, na krajnjem severu KiM, došlo je do jake detonacije, a nedugo zatim u Kosovskoj Mitrovici do pucnjave iz vatrenog oružja.

Riker je poslednji put boravio u Beogradu početkom jula, kada je razgovarao s Dačićem, koji je tada bio mandatar za sastavljanje vlade.

Riker je danas bio u Podgorici, gde je posle razgovora sa šefom crnogorske diplomatije Nebojšom Kaluđerovićem, saopšteno da nova Vlada Crne Gore može da računa na podršku SAD u u procesu pristupanja Evropskoj uniji i NATO-u.

Riker se sastao i sa liderom DPS i mandatarom nove crnogorske vlade Milom Đukanovićem, koji je nakon sastanka izjavio da je za stabilnost i napredak Zapadnog Balkana važno da preostala otvorena pitanja što pre dobiju demokratske i dugoročno održive odgovore.

Visoki američki zvaničnik bi do kraja nedelje trebalo da poseti Bosnu i Hercegovinu, a tokom evropske turneje boraviće i u Briselu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu