Predstavljena knjiga „Prvi građani Čačka 1839-1914“ - iKragujevac


Kultura

ČAČAK – Promovisana knjiga o 34 predsednika lokalne samouprave u periodu od 75 godina, koja ujedno predstavlja prikaz razvoja Čačka od kasabe do modernog grada.

U Istorijskom arhivu u Čačku u okviru proslave Dana grada Čačka održano je javno prikazivanje prve knjige iz Edicije „Pamćenci“, „Prvi građani Čačka 1839 – 1914“, autora Radoša Ž. Madžarevića, arhivskog savetnika Međuopštinskog istorijskog arhiva Čačak, ustanove koja je pokretač edicije i izdavač knjige.
Knjiga kojom edicija započinje govori o prvim ljudima Čačka u modernoj Srbiji – predsednicima lokalne samouprave. O knjizi su govorili recenzent Radovan M. Marinković, književnik i novinar, Radivoje Bojović istoričar, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Čačku, autor Radoš Ž. Madžarević, arhivski savetnik, a program je vodila Lela Pavlović, istoričar, arhivski savetnik.
Da podsetimo, prvi put opština se pominje u jednom pravnom aktu u Sretenjskom ustavu iz 1835. koji je pisao Dimitrije Davidović, a odobrio knjaz srpski Miloš Obrenović. Međutim lokalna samouprava zaživela je Zakonom o opštinama, tj Ustrojenije obština u Kneževini Srbiji 13. jula 1839.
Knjiga pored Uvodne napomene autora, sadrži sledeće odeljke odeljke – za svakog predsednika opštine od Vukašina Danilovića, postavljenog 1839, do Veselina Milikića poslednjeg u nizu 34 predstavnika lokalne samouprave u vremenskom rasponu od 75 godina. Zanimljivo štivo za svakog ko se interesuje za prošlost našeg grada, jer priča o predsednicima ujedno je i istorija razvoja i prerastanja kasabe u modernu varoš.
Važno je napomenuti da je iz štampe izašla i druga knjiga edicije „Pamćenici“, autora dr Miodraga V. Mihailovića, svetski poznatog fizičara, „Autobiografija jednog maturanta 1941“, rođenog Čačanina koji živi i radi u Ljubljani. U pripremi je treća knjiga iste edicije, „Pisma prijatelja Stevanu Krenu s kraja XIX i na početku XX veka“, autora Marije Bokarev.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu