Miloš Veliki – knjaz srpski među Kragujevčanima! - iKragujevac


Kultura

Ljubitelji pozorišta i istorije biće u prilici da pogledaju monodramu “ Miloš Veliki, knjaz srpski ”, na sceni Knjaževskog teatra, 15. aprila u 20 časova. U glavoj ulozi je , nama dobro poznato Tv lice Aleksandar Dunić, dok režiju potpisuje Milan Rus. „Miloš Veliki – knjaz srpski”, rađena je po tekstu nedavno preminulog Milovana Vitezovića. Miloš Obrenović je bio velika istorijska ličnost, koja je u značajnoj meri obeležila istoriju XIX veka u Srbiji.

"Tekst je bio obiman i cela ekipa provela je dosta vremena kako bismo ga sveli u jednu logičnu celinu, a Milovan je bio toliko inspirisan Milošem da nam je teško bilo da mnoge rečenice odbacimo. Pogotovo što je reditelj Milan Rus imao ideju da predstavu obogati i multimedijalnim efektima. Ovo je moje prvo iskustvo da radim ovakvu monodramu sa vrlo interesantnim multimedijalnim rešenjima, koje omogućava moderna tehnika, a duhoviti momenti doprinose relaksaciji i upotpunjavaju kompleksnost lika. Svi zajedno smo se trudili da savremana sredstva ničim ne naruše autentičnost teksta, harmoniju i dinamiku, već da tehnika samo bude u slavu i pomogne predstavljanju ovako velike istorijske ličnosti", ističe glumac Aleksandar Dunić za naš portal

„Istorijska monodrama je veoma redak, gotovo nepostojeći žanr u ovo brzo, potrošačko vreme, kada su i komadi i naša sveopšta komunikacija svedeni na instant događaje. Za ovakav tekst bilo je potrebno mnogo istraživačkog rada i truda po arhivima i čitaonicama, kao i da sam pisac ima nešto od epskog karaktera i bude zadojen idejom o pravdi i slobodi. Apelovao bih na mlade pisce da neguju ovaj žanr, jer se od istorije ima šta naučiti", kaže glumac Aleksandar Dunić, koji i sam rado bira ovakve uloge i napominje da mu je pokojni pisac Milovan Vitezović tekst ponudio pre nekoliko godina.

U razgovoru sa direktorom Srpskog pozorišta i rediteljem Milanom Rusom saznajemo da veoma rado sarađuje sa glumcem Aleksandrom Dunićem i da ima planova i za dalje: "Tekst Milovana Vitezovića mi se dopao, pa smo Saša i ja odlučili da radimo zajedno i da ga postavimo na scenu Srpskog pozorišta. Već smo sarađivali, na obostrano zadovoljstvo, a kada sam bio u Beogradu, odveo me je u Pozorište na Terazijama, gde smo se družili i gde sam upoznao mnoge kolege. Slično razmišljamo, imamo odličnu saradnju, dobro se razumemo, i nadam se dugotrajnoj sradnji, a tekst ovakvog pisca, Vitezovića, koji je jedan od najboljih dramaturga i intelektualaca u Srbiji, pravi je izazov. Predstavu smo osavremenili multimedijalnim efektima, ubacili smo jedan veliki ekran, i onda se odmah čitava predstava odnosi na sadašnjicu, i pokušali smo da vidimo šta bi Miloš rekao i kako bi reagovao, da je u njegovo doba postojao ekran. Po mom mišljenju, sadašnja srpska država začeta je tada, mada nit duhovnosti sigurno ide od Nemanjića”, istakao je reditelj Milan Rus direktor Srpskog pozorišta u Budimpešti.

Mario Badjuk

Foto: Promo

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu