Počele 12. Gospojinske svečanosti - iKragujevac


Kultura

U porti Sabornog hrama u Kragujevcu, večeras je održano Velikogospojinsko veče, kojim su otvorene 12. Gospojinske svečanosti. Ovogodišnja tema manifestacije, koju uz blagoslov episkopa Šumadijskog gospodina Jovana, povodom hramovne slave Uspenja presvete Bogorodice, organizuje bratstvo Sabornog hrama je „Bogorodice radosti svih žalosnih“.

U prisustvu episkopa Šumadijskog gospodina Jovana, predsednika Skupštine grada Kragujevca Miroslava Petrašinovića, člana Gradskog veća za kulturu Miljana Bjeletića, rektora Bogoslovije dr Zorana Krstića, sveštenstva i mnogobrojnih vernika, 12. Gospojinske svečanosti besedom je otvorio protojerej – stavrofor prof. dr Dragan Protić, rektor Bogoslovije Sveti Sava u Beogradu. Govoreći o životu, upokojenju i uspenju presvete Bogorodice, dr Protić je rekao da je ona radost svih nas koji smo radosni i uteha onima koji su tužni, a da to najbolje znaju Kragujevčani koji su pre 80 godina pretrpeli veliki i stravičan zločin u kome je stradalo hiljade nevinih ljudi. Koliko je presveta Bogorodica poštovana u hrišćanskom svetu govori nebrojeno hramova podignutih u njenu slavu i čast kao i mnogobrojne ikone, a zbog toga što svojim molitvima neprestano štiti čitav svet, obavezni smo da joj se zahvalimo, poručio je protojerej – stavrofor dr Protić.

gospojinske2.jpg

U kulturno umetničkom programu Velikogospojinske večeri učestvovali su Narodni orkestar RTS-a, Centar za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“, vokalni solisti i glumci.

gospojinske3.jpg

Gospojinske svečanosti pod pokroviteljstvom grada Kragujevca i Uprave za saradnju sa crkvom i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije, tradicionalno se održavaju od 28. avgusta do 21. septembra kada pravoslavni vernici praznuju rođenje presvete Bogorodice – Malu Gospojinu. U ovom periodu u svečanoj sali Sabornog hrama predviđena su i predavanja, a prvo u nizu 5. septembra održaće prof. Dr Vladeta Janković na temu „Hilandar – juče i danas“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu