Otvoren 22. Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“ - iKragujevac


Kultura

Premijerom predstave „Bambi“ u režiji Jakuba Maksimova a izvođenju Pozorišta za decu Kragujevac, sinoć je otvoren 22. Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“. Zbog svetske pandemije ovogodišnji festival održava se u kraćoj formi – sa manjim brojem predstava i dužinom trajanja.

Do 20. novembra kragujevačka publika uz primenu protivepidemijskih mera moći će da pogleda lutkarske predstave pozorišta iz Maribora, LJubljane, Praga, Mostara, Novog Sada i Kragujevca. I ove godine Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i grada Kragujevca.

Festival „Zlatne iskre“ davno je prevazišao okvire lokalnog, nacionalnog a čini se i regionalnog karaktera jer je reč o manifestaciji koja zavređuje pažnju i šire javnosti i Kragujevčana, kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Zahvaljujući svom kvalitetu i ugledu lutkarski festival „Zlatna iskra“ dobio je status stalne manifestacije i nismo želeli da narušimo taj kontinuitet koji smo gradili dugi niz godina. I u ovom uslovima pravi umetnici stvaraju pa tako i Dečije pozorište koje nas je mnogo puta do sada obradovalo sa značajnim priznanjima na nacionalnoj i međunarodnoj sceni. Ovde gostuju najbolja evropska i svetska dečija pozorišta sa kvalitetnim dečijim predstavama i mi, poručio je Bjeletić želimo da ih deca vide i učestvuju u kulturnom programu.

U Pozorištu za decu danas od 12.00 sati će Lutkovno gledališče iz LJubljane izvesti predstavu „Negde drugde“ a u 18.00 sati Lutkovno gledališče iz Maribora predstavu „Čarobnjak boja“. U okviru festivala „Zlatne iskre“ danas će u Knjaževsko srpskom teatru Mir. Teatra i kompanija Plata iz Praga u 14.00, 15.00 i 16.00 sati odigrati predstavu „Prefab“. Poslednjeg dana festivala 20. novembra u Pozorištu za decu će Pozorište lutaka iz Mostara odigrati predstavu „Bajka o izgubljenom vremenu“ u 10.00 sati, a u Knjaževsko srpskom teatru Pozorište mladih iz Novog Sada u 12.00 sati predstavu „Na vukovom tragu“.

U okviru pratećeg programa festivala biće izvedena predstava „Tihi dečak“ Pozorišta za decu iz Kragujevca, 20. novembra u 18.00 sati. Zbog primene higijensko-epidemioloških mera, odnosno obaveznog nošenja maski i poštovanja fizičke distance između posetilaca i izvođača, mesta u sali nisu numerisana.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu