SVETSKA, A NAŠA: Pijanistkinja Antonina sa više od 200 najviših prizanja održala koncert u rodnom Kragujevcu posvećen žrtvama rata - iKragujevac


Kultura

Svetski poznata pijanistkinja srpskog porekla, rodom iz Kragujevca, Antonina Tea Sala održala je u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije zapažen koncert "Nokturno iz Šumarica", posvećen žrtvama Kragujevačkog oktobra.

Antonina Tea Sala rođena je 1986. godine u Kragujevcu, a klavir je počela da uči sa pet godina. Stekla je akademsko zvanje prvog stepena na Državnom konzervatoriju "Đuzepe Tartini" u Trstu, gde kasnije završava i specijalizaciju na odseku za klavir branivši sa uspehom disertaciju "Prisustvo i elaboracija motiva u pijanističkoj literaturi romantičara", pored predviđenog pijanističkog programa.

Od preko dvadeset najviših priznanja izdvajaju se i Međunarodni Grand Prix (Ženeva), Nagrada "Maria Grazia Fabris" (Trst), kao i Evropsko muzičko takmičenje Monkalieri (Torino) - dva puta apsolutni pobednik kategorije.

Takođe je izuzetno posvećena nastavnoj aktivnosti - 2011. godine je pokrenula tršćansko sedište udruženja "Mocart - Italija", a 2014. sarađivala je sa Upravom za produkciju i Umetničkom direkcijom u Državnom operskom pozorištu "Đ. Verdi" u Trstu. Od 2017. do 2020. kao solista učestvuje u nekim od najvećih projekata u Severnoj Italiji, među kojima se posebno izdvaja projekat "Every child is my child".

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu