Nagrade 15. Joakimfesta - iKragujevac


Kultura

Nagrada Gran-pri za najbolju predstavu u celini 15. Joakimfesta pripala je predstavi „Zašto je poludeo gopodin R?“ u režiji Boba Jelčića, Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Predstava je celovito, polifonično, višeslojno, emotivno i duhovito kolektivno scensko rešenje. Nije jednostavno reinterpretirati film i pretvoriti drugi medij u potpuno integrisanu i samosvojnu predstavu koja se tek oslanja na specifičnu energiju istoimenog filma.Otuda je ansambl postigao sinhronizovanu, perfektno ritmičnu kolektivnu igru. Postigli su karakternu individualnost koja savršeno funkcioniše u zajedničkom ritmu i katarzičnoj scenskoj interakciji.

Problem političnosti i neshvačene humanosti u ovoj predstavi pretočen je u apsurd i tragikomediju koja nas emotivno potresa, što se reflektuje kroz umeće glavnog glumca i neočekivan izbor njegovih glumačkih postupaka – kaže se u obrazloženju žirija.

Specijalna nagrada grada Kragujevca dodeluje se (ravnopravno) Bojani Milanović i Sonji Isailović za uloge DŽenis DŽoplin u predstavi „Ko je ubio DŽenis DŽoplin?“, Srpskog narodnog pozorišta, Novi Sad, Srbija, rediteljke Sonje Petrović.

Bojana i Sonja ostvarile su besprekorna glumačka ostvarenja i ubedile nas srdačnom energijom, prisnom igrom i eksplozivnim pevanjem. One su u potpunosti, izuzetno plastično, oživele naslovni lik koji strada po poznatoj matrici „živi brzo umri mlad“.

Sve odluke su donete jednoglasno. Žiri festivala činili su Andrej Mažeri, pozorišni reditelj (Rumunija), Nikola Milojević, glumac (Srbija) i Ivanka Apostolova Baskar, vizualni dramaturg (Severna Makedonija), predsednica žirija

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu