Otvoren 15. Joakimfest - iKragujevac


Kultura

Predstavom „Gustav je kriv za sve“, koncept i režija Kokan Mladenović, pozorišta „Kostolanji Deže“ iz Subotice otvoren je 15. Međunarodni pozorišni festival Joakimfest u Knjaževsko-srpskom teatru, koji se ove godine održava pod sloganom „Pozorište u izolovanom društvu.“.

Festival su otvorili direktor Knjaževsko-srpskog teatra Miloš Krstović i Andrej Mažeri, pozorišni reditelj iz Bukurešta čija je predstava „Medejini dečaci“ osvojila Gran-pri za najbolju predstavu na prošlogodišnjem Festivalu.

Do 13. oktobra pozorišna publika biće u prilici da pogleda predstave iz Rumunije, Bugarske, Severne Makedonije i Srbije, koje je odobrao selektor i umetnički direktor Festivala Slobodan Savić.

Loše okolnosti u kojima živimo i nimalo optimistična slika današnjeg sveta mogu, nažalost, postati izgovorda odustanemo od borbe, da se unapred predamo. Knjaževsko-srpski teatar i Međunarodni pozorišni festival Joakimfest nalaze i nalaziće načine kako da, u vremenu prepunom iskušenja, budu sa svojom publikom, koju i ovoga puta žele da suoče sa važnim pitanjima, ali i da joj predoče velike, isceljujuće mogućnosti umetnosti – rekao je Miloš Krstović, direktor Knjaževsko-srpskog teatra.

Krstović se zahvalio selektoru i umetničkom direktoru festivala, Slobodanu Saviću, Miljanu Bjeletiću, članu Gradskog veća za kulturu i Gradu Kragujevcu kao pokrovitelju festivala, za podršku i razumevanje specifičnosti pozorišnog zanata.

Reditelj Andrej Mažeri istakao je da je „Pozorište u izolovanom društvu“ snažna izjava, danas, kada se odlaže većina festivala širom sveta.

Sada je umetnih prinuđen da menja sopstvena sredstva i svrhu.Ali to je činio još od početka umetnosti. Čvrsto verujem da bi trebalo da posegnemo za svojim unutrašnjim vrtovima i jednostavno ne brinemo.Unutra ćemo pronaći sve što nam je potrebno da služimo čovečanstvu sada i u boljim danima koji će sigurno doći – rekao je Mažeri.

Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu istakao je da je pred publikom šest veoma kvalitetnih predstava i da ovogodišnja selekcija ni na koji način nije uslovljena pandemijom.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu