Knežev arsenal jedan od 35 učesnika evropskog događaja Work it Out - iKragujevac


Kultura

Knežev Arsenal u Kragujevcu je jedino zdanje industrijske baštine u Jugoistočnoj Evropi koje će biti predstavljeno u okviru evropskog događaja Work it Out koji organizuje Evropska ruta industrijske baštine – ERIH. Knežev arsenal kao značajna tačka na ruti Putevima Tesle i Putevima rudarstva, jedan je od 35 spomenika industrijske baštine Evrope ispred koga će na Dan evropskog nasleđa 13. septembra od 14.00 do 15.30 sati zaplesati članovi ERIH-a, inače sertifikovanog puta kulture Saveta Evrope.

Ples na svim lokacijama će se prenositi putem fejsbuk stranice ERIH-a, gde će se odvijati i glasanje za najzanimljiviju lokaciju. Snimci sa lokacija biće objavljen na Jutjub kanalu i Fejsbuk kanalima ERIH-a tako da je Work it Out prilika da se virtuelno posete zdanja industrijske baštine Evrope i sazna nešto više o njima.

Učešće naših mladih na ovom događaju je od velike važnosti i značaja kako za njih same tako i za grad Kragujevac. Projekat je prvi put pokrenut 2018. godine – Evropske godine kulturne baštine. Udruživanje Erih je nateralo mlade širom Evrope da plešu u impresivnim industrijskim okruženjima i time promovišu svoj grad. Industrijalizacija Evrope oblikuje naš život nema automobila bez parne mašine, nema računara bez elektrifikacije, nema medicinskog napretka bez laboratorija. Takođe su za mlade ove korelacije fascinantne i čak mogu biti odlučujući faktor u njihovom obrazovanju ali i izboru karijere. Mladi će plesati na prostoru Kneževog arsenala ipred Čaurnice gde je i zasvetlela prva sijalica u Srbiji 1884. a uz prisustvo kralja Milana Obrenovića i kraljice Natalije obeležen početak elektrifikacije u Srbiji. U Evropi se tada pričalo o električnom osvetljenju kao o čudu koje je samo dve godine pre toga predstvaljeno na izložbi u Parizu. Zbog situacije sa virusom kovid 19 ERIH je prilagodio program i ove godine ples se može snimiti unapred, bez publike i uz poštovanje svih mera, što ćemo mi i uraditi, istakao je Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom. On je pozvao sve mlade ali i sve ostale Kragujevčane da u nedelju podrže nastup naših mladih i da u periodu do 23. do 30.septembra glasaju, lajkuju i šeruju naš spot i time doprinesu u borbi za titulu najzanimljivije lokacije industrijske baštine u Evropi.

Program se realizuje uz podršku Gradske turističke organizacije Kragujevac i plesnog kluba Dols.

Veliko nam je zadovoljstvo i čast da budemo deo ovog međunarodnog događaja, kao jedini predstavnik ovog dela Evrope i veliku zahvalnost tome dugujemo Klasteru puteva kulture, koji razvija rute Putevima Tesle i Putevima rudarstva, koji je član ERIH-a. Work it Out događaj je posebno značajan za mlade Kragujevčane koji ovim dobijaju priliku da plešu u istom ritmu sa mladima iz ostalih evropskih zemalja i na taj način promovišu svoj grad i industrijsko nasleđe, kaže Marija Đoković koordinatorka Kancelarije za mlade.

Inače, Evropska ruta industrijske baštine je sertifikovani put kulture Saveta Evrope. I jedna od najvećih kulturnih ruta. Od prošle godine, ERIH obuhvata i dve značajne tematske rute koje razvija Klaster puteva kulture: Putevima Tesle i Putevima rudarstva – Balkan kolevka metalurgije.

Članstvo u jednoj tako značajnoj mreži, koja obuhvata preko 1800 lokacija u svim zemljama Evrope i više evropskih tematskih industrijskih ruta, od izuzetnog je značaja. Priključivanjem ERIH-u, Klaster puteva kulture je na mapu evropske industrijske baštine upisao prvenstveno Muzej Nikole Tesle ali i stogodišnje hidroelektrane Elektroprivrede Srbije, koje su živi muzeji. Trudimo se da što više skrenemo pažnju na vredno industrijsko nasleđe Srbije i Jugoistične Evrope. Stoga će se i na predstojećem događaju rame uz rame sa impozantnim zdanjima industrijske baštine iz Španije, Nemačke, Velike Britanije, Poljske, Češke, Ukrajine i Norveške naći i kragujevački Knežev arsenal, objašnjava Manuela Graf predsednica Upravnog odbora Klastera puteva kulture i istraživač na Univerzitetu u Gisenu (Nemačka).

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu