Šest velikih predstava na „Joakimfestu” - iKragujevac


Kultura

Međunarodni pozorišni festival u Knjaževsko-srpskom teatru biće održan pod sloganom „Pozorište u izolovanom društvu”.

 Uprkos koroni, biće festivala u Kragujevcu, ali pod novim imenom – „Joakimfest”, umesto dosadašnjeg „Joakiminterfest”. Međunarodni pozorišni festival, 15. po redu, biće, kao i do sada, održan u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru.

Od 8. do 13. oktobra igraće se šest predstava, četiri inostrane i dve domaće, po izboru selektora i umetničkog direktora „Joakimfesta”, Slobodana Savića, pozorišnog kritičara.

Slogan ovogodišnjeg festivala je – „Pozorište u izolovanom društvu”, a iz epidemioloških razloga, publici će u sali KST-a, kako je to objasnio direktor Miloš Krstović, biti na raspolaganju svako treće sedište, uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

„Joakimfest” je međunarodni festival takmičarskog karaktera, a ove godine će publika biti u prilici da vidi uglavnom velike ansambl predstave, kako je to naveo selektor Savić.

Festival otvara „Lutkina kuća” Henrika Ibzena, u režiji Botonda Nađa, u izvođenju Državnog mađarskog pozorišta iz Kluža u Rumuniji. Slede predstave beogradskog JDP-a „Zašto je poludeo gospodin R” Rajnera Vernera Fazbindera, u režiji Boba Jeličića, te „Filoktetova rana” rađena po komadu Hajnera Milera, koju u režiji Borisa Krasteva izvodi Pozorišna laboratorija „Sfumato” iz bugarske prestonice Sofije.

„Zdravo, prelepo je” dramsko je delo Volkera Šmita koji je tu predstavu i režirao za Nemačko državno pozorište u rumunskom Temišvaru. Sledi „Gustav je kriv za sve” subotičkog pozorišta „Kostolanji Deže”, koju je režirao Kokan Mladenović. Ova predstava rađena je po motivima čuvenog crtanog filma „Gustav” iz sedamdesetih godina prošlog veka.

Festival zatvara „Životinjska farma” Džordža Orvela, u režiji Ljupča Georgijevskog, u izvođenju Narodnog pozorišta „Anton Panov” iz Strumice u Severnoj Makedoniji.

– Korona, izolacija, karantin čine samo prvi značenjski sloj ovogodišnjeg festivalskog slogana koji oslikava život u izolovanom društvu. Mi na Balkanu dobro znamo šta su granice i spuštene rampe koje male dele od velikih, a „nova normalnost” podrazumeva podelu na zdrave i bolesne, bogate i siromašne, one koji mogu da priušte vakcinu protiv virusa i one koji to ne mogu. Kragujevačka publika ima pravo da vidi predstave koje su u dosluhu sa referentnim pozorišnim trendovima u Evropi – poručio je Savić na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare u KST-u, naglašavajući da ni ove godine nije pravio kompromise koji bi narušili visoke estetičke kriterijume.

Do promene naziva festivala došlo je radi uspostavljanja jasnijeg dizajna pozorišnih susreta u Kragujevcu koji se održavaju pod pokroviteljstvom grada, uz skromnu pomoć države.

– Od marta se prilagođavamo radu u uslovima pandemije virusa korona i bićemo spremni da ugostimo ansamble iz zemlje i inostranstva, naravno uz poštovanje svih mera koje je propisala država – rekao je direktor KST-a Krstović.

Uz poziv publici i kritičarima da druge nedelje oktobra budu u KST-u, poruka organizatora je da će „Joakimfest” ove godine biti kvalitetan kao prošlogodišnji „Joakiminterfest”, koji je po oceni pozorišnih kritičara bio među tri najbolja u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu