Danas je Sveti Pantelejmon: Dobro je započeti neki posao ili krenuti na put - iKragujevac


Kultura

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog Pantelejmona. Obeležava se sedam dana od Svetog Ilije. Veruje se da će svaki rad danas, Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim, a ko se sprema za put, treba da krene baš danas.

Sveti Pantelejmon ili sveti Pantelija rodom je iz Nikomidije od majke hrišćanke i oca bezbožnika. Još kao mladić izučio je lekarske nauke, a bio je posvećen veri i Hristu.
Postoje mnogi zapisi o njegovim čudotvornim izlečenjima. Izlečio je slepog čoveka koji je potom prihvatio Hristovu veru, a ljubomorni lekari koji su godinama bezuspešno pokušavali da ga izleče, optužili su Pantelejmona za hrišćanstvo. Izašavši pred sud cara Maksimijana, javno je priznao da je hrišćanin, a čak je i izlečio nekog čoveka i time brojne ljude približio hrišćanstvu. Car je svetog Pantelejmona stavio na muke, ali ga je Bog svaki put izlečio.

Na kraju, na gubilištu, Sveti Pantelejmon je kleknuo i počeo da se moli. Dželat ga je udario mačem po vratu, ali mač se odbio i polomio. Nije uspeo da mu poseče glavu dok se svetac nije pomolio i sam rekao da sad mogu da ga poseku. Stradao je 304. godine.

Priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju. Delovi svetih moštiju ovog velikomučenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu: u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ružica), zatim u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice (takozvana Ruska crkva).

Sveti Pantelejmon smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije. Ime Pantelejmon znači svemilostivi. Slavi se 27. jula po starom, odnosno 9. avgusta po novom kalendaru.

Manastir Svetog velikomučenika i celebnika Pantelejmona u Lepčincu, spada u drevne svetinje tzv. Vranjske Svete Gore. Podignut je u neznanim istorijskim dubinama u predelu u kojem su obitavali i podvizavali se pustinožitelji. Od 1998. godine ovo je ženski manstir. Ovo svešteno mesto je od davnina poznato i kao celebno mesto, mesto mnogobrojnih isceljenja mnogovrsnih bolesti i narodnih tegoba. S obzirom da je sama crkva posvećena svetom Velikomučeniku Pantelejmonu, čudotvornom iscelitelju, kroz svu istoriju, ali i danas, do javnosti stižu informacije o čudesnim isceljenjima koja se dešavaju u ovoj Svetinji molitvenim dejstvom svetog Pantelejmona.

Za Svetog Panteliju narod veruje da je brat Svetog Ilije.

Inače, ako planirate započinjanje nekog posla, danas je pravi dan za to. Veruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim.

Takođe, ako se spremate za put, krenite baš danas. Sveti Pantelejmon je bio veliki putnik, a danas je zaštitnik svih kojima je drum drugi dom.

U Srbiji relativno mali broj ljudi ovog svetitelja slavi kao krsnu slavu. Zato, ako se na današnji dan dva nepoznata čoveka sretnu u crkvi sa slavskim kolačem u rukama, obavezno treba da se izljube i čestitaju jedan drugom slavu, jer se veruje da su sigurno rod.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu